17 december 2019 Meer nieuws

Eerste resultaten onderzoek voorbroei lelies

In het kader van Kas als Energiebron doen Delphy Improvement Centre en Plant Lighting broeiproeven met lelies onder verschillende led-regimes. Het doel is een energiezuinigere en beter planbare productie. De eerste broeiproeven laten grote verschillen in resultaten zien.

De teelt wordt opgesplitst in een voorbroeifase onder led-verlichting en een afbroeifase in de kas. Tijdens de proef worden twee leliesoorten (OT-hybrides) in vijf teeltrondes voorgebroeid in de klimaatcellen van Plant Lighting, om na zo’n drie weken onder verschillende belichtingsregimes te worden afgebroeid in een van de kassen van Delphy Improvement Centre. “In de voorbroei passen we led-regimes toe die verschillend zijn van lichtintensiteit en kleurencombinatie”, vertelt teeltadviseur Hans Kok van Delphy. “Vervolgens onderzoeken we wat dit betekent voor de trekduur, de lengte, het gewicht en het aantal knoppen per tak. Dat doen we gedurende vijf teelten en binnenkort wordt de eerste teelt afgerond.”

Effecten in de kas

Uiteindelijk doel is om de teelt zo af te stemmen dat maximale kwaliteit wordt bereikt bij zo min mogelijk energiegebruik. “Zo hopen we de kasperiode met drie weken te kunnen verkorten.” Uit de eerste teelt blijkt dat de broeiresultaten per belichtingsstrategie nogal verschillen. “De lengte en bloeisnelheid lopen sterk uiteen”, weet Kok. Zo geeft het standaard rood-blauwe led-spectrum sterke vertraging in bloeisnelheid en een ongewenste lengtegroei. “Andere kleurcombinaties lijken tot betere prestaties te leiden. Deze  weken wordt de takkwaliteit gemeten.” Het project wordt gefinancierd door het programma Kas als Energiebron en de gewascoöperatie Lelie.