2 augustus 2019 Meer nieuws

Eerste prijs voor ‘Flevo Fusion’ op gladiolenkeuring

De roze geruffelde ‘Flevo Fusion’ van Snoek Breeding uit Ens kreeg de eerste prijs in de categorie grootbloemig tijdens de KAVB-gladiolenkeuring op 31 juli bij de CNB Gladiolendagen in Lisse.

‘Flevo Fusion’ heeft fraaie takken met zeven bloemen tegelijk open en mooi groen blad. De plaatsing van de bloemen in de aar is zonder meer goed , meent de jury. Snoek Breeding showde verder de aparte ‘Flevo Cheers’, een witte geruffelde gladiool met grote gele vlek en een paarsachtige streepje. Verder nog de zware ‘Flevo Grace’ en zaailing AG 823-2.

A.C.J. Leyten uit Tollebeek showde in deze categorie de rode ‘Red Partizan’, de gele ‘Yellow Doep’ en een op ‘Priscilla’ lijkende zaailing 1202. Prisma Gladiolus uit Egmond-Binnen showde een collectie van vijf cultivars, waarbij de oranje ‘Avicii’ ieders aandacht trok, net als een lila cultivar die onder de naam ‘Mantovani’ werd getoond.

Kleinbloemig

Bij de kleinbloemige gladiolen liet de combi Chr. Van der Salm/Aad van Ruiten zestien nummertjes zien. De meeste konden in deze groep ingedeeld worden, maar er waren er een paar die beter in de categorie overige gladiolen pasten door hun duidelijke species-invloeden, zoals nummer 11 en de rode 02. De oranje 07 kreeg de eerste prijs in deze categorie: een mooie opbouw, zeven bloemen tegelijk open, groen gewas, kortom een toppertje. Verder viel 05 op, een roze met gele gladiool met paarsrode vlek.

Leyten zond een roze geruffelde 1201 in, die zo te zien tot de laatste bloem open zal gaan.

Overige gladiolen

In de categorie overige gladiolen komen alle andere typen gladiolen terecht op deze keuring. Het gaat om de species en vroegbloeiende gladiolen. Grote inzender in deze klasse was Gebr. P. & M. Hermans uit Voorhout, die een kwalitatief zeer goede collectie van elf cultivars neerzette. De commissie kende een gouden medaille toe. Na enig wikken en wegen werd de eerste prijs aan G. colvilliii ‘Albus’ toegekend. Een mooie, sprekende gladiool in prima kwaliteit.

Nog steeds vernieuwing

Opvallend waren verder de rode ‘Atom’ en de roze ‘Rosanne’. Hermans laat zien dat in dit traditionele sortiment nog steeds vernieuwing plaats vindt met nieuwigheden als ‘Damian’, ‘Rosanne’, ‘Dorine’, JE 12-10 en AG 13-11. Ook showde deze inzender de drie verwante cultivars: ‘Charm’ met de mutanten ‘Charming Beauty’ en ’Charming Lady’.

Een fotoverslag is te vinden op de Facebookpagina van de KAVB te vinden.

Foto: KAVB