19 april 2021 Meer nieuws

Eerste jaar Vitale Teelt Hyacint biedt perspectief

De eerste uitkomsten na een jaar onderzoek binnen het project Vitale Teelt Hyacint zijn hoopvol. Dat meldden de projectpartners tijdens een digitale uitzending van GreenportLive op 13 april.

Piet van der Poel (namens penvoerder en veredelingsbedrijf Markglory), Wouter Groenink (onderzoeker WUR) en de hyacintenkwekers Peter van Saase (Fa. P.C. van Saase & Zn.) en Rob van Haaster (Van Haaster Vijfhuizen B.V.) vertelden over het onzerzoek. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat de principes van Vitale Teelt Hyacint perspectief bieden.

Schoon uitgangsmateriaal

Het uitgangspunt is beginnen met schoon uitgangsmateriaal en dit in de kas onder gecontroleerde omstandigheden opkweken. Daarna wordt het buiten afgeteeld, met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen beperk. Veel zaken moeten nog verder onderzocht worden, zoals het meest geschikte substraat, watergift en bemesting om in de kas op te telen of de bijbehorende belichting. In het eerste jaar is het nog niet gelukt de groei van de hyacintenbollen te versnellen in de kas.

Verdere verduurzaming

Piet van der Poel: “De ingezette richting biedt kansen om stappen te zetten in de verdere verduurzaming van de hyacintenteelt. Duidelijk is dat we nog een weg te gaan hebben. We hebben in dit project nog twee jaar van onderzoek en experimenteren voor de boeg en ik heb er alle vertrouwen in dat we over twee jaar weer dichter bij de gewenste systeemsprong zijn.”

Kijk de uitzending van GreenportLive op YouTube.