17 december 2018 Meer nieuws

Eerste hyacinten in KAVB-keuringszaal

De laatste KAVB-keuring van 2018 brengt kleur in het CNB-gebouw in Lisse. Nog niet de overdaad die we in andere perioden van het jaar gewend zijn, maar wel kleur die er mag zijn.

Twee inzenders laten vandaag een prima kwaliteit hyacinten zien. De ene komt van de combinatie Nijssen-Van Haaster Vijfhuizen en betreft de helderroze zaailing 2-05-48 (foto boven). Deze zaailing valt op door de grote nagels en de compacte bouw van de tros. De andere hyacint betreft zaailing 11-14002 (foto rechts) van Markglory. De kleur valt het beste te omschrijven als frispaars. De trossen hebben voldoende lengte en zijn flink gevuld met nagels. Beide selecties zijn in ieder geval zonder enig probleem voor Kerstmis in bloei te brengen.

Massonia: uit een andere wereld

Uit een heel andere wereld, van een ander halfrond, komt Massonia depressa, ingezonden door Sjaak de Groot. De oorsprong van deze soort ligt in Zuid-Afrika, de gangbare bloeitijd daar is mei-juli, ofwel hartje winter, omdat dit land op het zuidelijk halfrond ligt. Kenmerk van Massonia in het algemeen: twee groene, brede bladeren die plat op de grond liggen, met daar tussenin de bloeiwijze.

Dit was de laatste KAVB-keuring van 2018. De eerstvolgende keuring is maandag 14 januari 2019.