7 juni 2019 Meer nieuws

Eerste ervaringen machinaal tulpenbollen prikken goed

Bas Karsten van tulpenkwekerij Rainbow Colors uit Andijk gaat het volgende broeiseizoen zo goed als zeker de capaciteit van het machinaal tulpenbollen prikken verviervoudigen.

Karsten deed als eerste broeier het afgelopen seizoen ervaring op met het ISO Bulb Planting System. Hierbij worden de tulpenbollen volautomatisch middels robotarmen en Vision-techniek in het broeifust geprikt. Met de machine haalde de tulpenbroeier gemiddeld ongeveer 10.000 bollen per uur. Dat worden er het volgende seizoen, met 3 machines erbij, dus 40.000 bollen per uur.

Mooi strak in één lijn

De kweker ziet in de teelt niet opmerkelijk veel voordelen van de tulpenbollenprikmachine. Wel zag hij dat de tulpen die in de trays staan die met de machine geplant zijn, mooi strak in één lijn staan. Ook had hij de indruk dat hij bij sommige partijen minder naloopwerk had dan bij bakken die met de hand waren geprikt. Verder merkt hij dat de bollen die met de machine zijn geprikt vaster staan én zag hij iets minder kromme stelen bij de oogst.

De tulpenbolprikmachine is in werking te zien op de komende GreenTech in de stand van ISO Group.

Hieronder en op YouTube staat een film van het machinaal tulpenbollen prikken. In de Greenity van vandaag, 7 juni, staat ook een artikel over.

Fotocredit: ISO Group