10 mei 2022 Meer nieuws

Eerste digitale groene veiling 'succes'

Opdrachtgevers Kerkhof en De Boer en veilingmeester Erik Barnhoorn van CNB zijn tevreden over het verloop en de opbrengst van de eerste digitale groene veiling, die afgelopen maandagavond sloot. "Dit smaakt naar meer", aldus Barnhoorn. 

Door W.T.M. de Boer in Lisse werd met name 139 rr 'Triple A' geveild, die werd verkocht voor 71,68 euro. "Dat was naar verwachting en naar tevredenheid", vat Barnhoorn samen. Er waren volgens Barnhoorn 'aardig wat' potentiële kopers. Zowel vertegenwoordigers met een inkoopopdracht als kwekers waren in de markt.

Ruimer aanbod

Bij Koos Kerkhof in Breezand was het aanbod met twaalf cultivars wat ruimer. De grootste partij was 203 rr 'Hakuum', die voor 35,11 euro van de hand ging. Van de rest van het aanbod, waarin de rode draad vooral geel was, is slechts een drietal zaailingen aangehouden. Die heeft Barnhoorn nog in de verkoop.

Actie in laatste uur

Barnhoorn en de opdrachtgevers volgden de digitale veiling en zagen hetzelfde verloop als bij de digitale materialenveilingen. "De meeste actie was in het laatste uur, dus maandagavond tegen zeven uur", beschrijft Barnhoorn. Het digitale veilsysteem werkte zoals het zou moeten en de gemaakte prijzen zijn reden tot tevredenheid bij zowel opdrachtgevers als de veilingmeester. "Dit smaakt naar meer, ook voor andere partijen dan tulpen." Er kan nu op drie verschillende manieren worden geveild: op het kopeinde, in de veilingzaal van CNB in Bovenkarspel en digitaal. "De keuze hangt af van de partij, de ligging van de groen te veilen partij en van het verwachte koperspubliek."