14 mei 2018 Meer nieuws

Eerste Alliumkeuring zeer de moeite waard

De eerste van twee keuringen in de KAVB-keuringszaal rond het gewas Allium laat vandaag een heel gevarieerd sortiment zien.

Breed scala aan kleuren en vormen

Zo komt J.M. van Berkel met een fraaie collectie sieruien die geschikt zijn voor de snijbloementeelt. Dat levert een heel breed scala aan kleuren en vormen op, zoals de frispaarse ‘Purple Rain’ (foto foto onder), de paars met witte ‘Early Emperor’, de compacte A. christophii en de witte ‘White Giant’. Heel bijzonder is ‘Ping Pong’, die nu nog geheel groen oogt, maar later een dichtbezette witte bloemtros geeft. Daar heeft de tuinliefhebber lang plezier van.

Inzender H.M. Meeuwissen uit Voorhout zet een vaas neer met Allium ‘Purple Sensation’ (foto boven), die door de commissie werd geprezen vanwege de grote mate van uniformiteit, waaraan de vermeerdering via bollen ten grondslag ligt. Ook fraai zijn twee vazen met Allium ‘Globemaster’, van Gebr. Valkering. Qua lengte is dit altijd nog een van de meest indrukwekkende selecties.

Gegroefde steel

Maatschap Mellema-Versteeg verrast vandaag met een rode selectie van Allium karataviense, genaamd ‘Red Stone’ (foto rechtsboven), maar heeft in Allium kazerowii nog iets anders bijzonders in huis: deze species heeft een gegroefde steel. Hier zijn ook Allium orientale en diverse kleurselecties van Allium woronowii te zien.

Nagenoeg zwartbloemige species

Sjaak de Groot laat onder meer Allium triquetrum en A. ursinum zien. De laatste is inheems in ons land en staat bekend onder de naam Daslook. De Groot toont ook een vaas met Fritillaria camschatcensis (foto onderaan), een nagenoeg zwartbloemige species, die zowel op het eiland Kamsjatka als in de Verenigde Staten is te vinden, vermoedelijk omdat vroegere bewoners door het destijds drooggevallen gebied van Straat Bering deze bollen meenamen als voedsel voor onderweg.

Meibloeiende bolgewassen

Eric Breed laat vandaag een flinke variatie zien aan meibloeiende bolgewassen. Dit betreft bijvoorbeeld de helderblauwe Camassia ‘Elektra’, de pas enkele jaren geleden benaamde Tulipa rubidusa en diverse laatbloeiende narcissen, waaronder ‘Franks Fancy’ (foto rechtsonder), ‘Starlet’ en ‘Frou Frou’.

Chr. van der Salm veredelt in laatbloeiende tulpen en laat daarvan vandaag diverse varianten zien, zoals een dubbele gele met rode rand, dubbel paars en een lichtpaarse parkiettulp. J. Boesaard showt Iris domestica en Flower Power trekt de aandacht met Muscari ‘Starshine’.