29 november 2019 Meer nieuws

Eerder aanspraak op vergoeding weersverzekering

Boeren en tuinders kunnen vanaf 1 januari sneller aanspraak maken op een vergoeding na schade door extreem weer, als ze gebruik maken van de brede weersverzekering. Dat maakte landbouwminister Carola Schouten woensdag bekend. Eerder werd al duidelijk dat de verzekering goedkoper wordt. 

De nieuwe subsidieregeling voor de brede weersverzekering is afgelopen woensdag gepubliceerd in de Staatscourant. Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil boeren en tuinders beter beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Schouten licht toe: "De droogte van de afgelopen zomers heeft ons allemaal geraakt. Ik wil ervoor zorgen dat boeren zich beter kunnen beschermen tegen financiële verliezen bij een slechte oogst door extreem weer. Daarom zorgen we ervoor dat boeren met een brede weersverzekering eerder aanspraak kunnen maken op een schadevergoeding. Ook maken we de verzekering aanzienlijk goedkoper, zodat de keuze voor een Brede weersverzekering makkelijker wordt.”

Vrijstelling van belasting

Het ministerie van Financiën wil de premies voor de Brede weersverzekering vanaf het komende verzekeringsjaar vrijstellen van de 21% assurantiebelasting. Daardoor wordt de verzekering van gewassen goedkoper en verwacht wordt dat meer ondernemers de verzekering afsluiten. De belangstelling voor de weersverzekering viel tot nu toe tegen. Verzekerden komen in aanmerkingen voor een uitkering als meer dan 20% van de oogst verloren gaat. Die drempel ligt tot en met dit jaar op 30%.