31 augustus 2021 Meer nieuws

Eénjarige Veronica in trek bij kweker en consument

Sinds corona hebben consumenten meer aandacht voor het vergroenen van hun leefomgeving. Dat is terug te zien in de interesse voor Veronica, merkt Jaap Stelder van veredelaar Agriom. "Niet alleen in Europa, ook in Amerika is er een sterk stijgende vraag.’’

Het bedrijf in De Kwakel voert op dit moment klonenproeven uit met het gewas. Het Veronica-sortiment van Agriom bestaat uit planten met een korte teeltduur die tevens winterhard zijn.

"We zoeken naar planten die goed vertakken, compact blijven, goed houdbaar zijn en bloemaren hebben met een intense kleur’’, legt Jaap Stelder uit (foto). "Dat de rassen zonder koudeperiode bloemen ontwikkelen en zomers doorbloeien, verhoogt natuurlijk de waardering van consumenten. Tevens zullen in warmere gebieden onze rassen uitstekend bloeien."

Voor in een pot en op het terras

Veronica wordt gekweekt als tuinplant, maar is ook geschikt voor in een pot op het terras. De Veronica-soorten van Agriom zijn als eenjarige te telen. "Door de korte teeltduur zijn de planten erg in trek bij kwekers in Europa, maar ook in de Verenigde Staten neemt de belangstelling toe", merkt Stelder. De afzet van tuinplanten is door corona toegenomen en daar heeft ook Veronica profijt van.

Insectenvriendelijke plant

Ook consumenten kunnen Veronica waarderen. De plant is winterhard. Bovendien is Veronica is een insectenvriendelijke plant die volop bijen trekt. Steeds meer consumenten hebben daar oog voor.

Foto: Agriom