12 juli 2021 Meer nieuws

Dure arbeid maakt bloemen in VK prijziger

Door corona en Brexit kampt het VK met grote arbeidstekorten. Vooral arbeidsintensieve bedrijfstakken zoals de land- en tuinbouw heeft er veel last van. Zo zit bloemenbedrijf JZ Flowers er flink mee in de maag.

Dit bleek gisteren uit een reportage van Nieuwsuur, waarin de Nederlander Jelle Zwemstra, directeur van JZ Flowers in het VK, aan het woord kwam. JZ Flowers een van de grotere bloemenleveranciers in het Verenigd Koninkrijk. Zonder de Europese arbeidsmigranten stijgen nu de bloemenprijzen voor de Britten, zo vertelde Zwemstra.

Arbeid duurder

JZ Flower is erg afhankelijk van Europese arbeidsmigranten. “Van de 500 mensen schat ik in dat 80 procent niet uit Engeland komt. Dus we zijn er enorm afhankelijk van.” Hij maakt voor zijn bedrijf nu noodgedwongen gebruik van zes of zeven uitzendbureaus, terwijl hij het normaal met een of twee af kan. “De salarissen gaan enorm snel omhoog voor arbeidsmigranten.” Door het tekort moet Zwemstra nu meer gaan werken met scholieren en studenten, maar bij hen ligt de arbeidsproductiviteit niet zo hoog. “Kortom, arbeid wordt duurder en de bloemenprijzen moeten dus omhoog.”

Brandbrief

Nieuwsuur geeft aan dat tijdens de pandemie honderdduizenden Europese arbeidsmigranten zijn teruggekeerd naar hun land van herkomst, maar door de Brexit is het nu moeilijker om weer op de Britse werkvloer aan de slag te gaan. Verschillende bedrijfstakken hebben inmiddels een brandbrief naar de Britse premier Boris Johnson gestuurd.

Grootste uittocht

Volgens Jonathan Gillham, hoofdeconoom van de accountantsfirma PwC, is 2020 de beroepsbevolking met ongeveer een miljoen afgenomen. “Het was de grootste uittocht van Europese arbeidsmigranten sinds de Tweede Wereldoorlog." Die klap kwam nog nadat vanwege de Brexit de instroom van EU-werknemers in het VK al met 15 procent was gedaald.