8 december 2020 Meer nieuws

Duidelijkheid over registratie- en kentekenplicht

Organisaties als LTO Nederland en Fedecom willen agrarische ondernemers, loonwerkers en mechanisatiebedrijven meer duidelijkheid geven over de aanstaande registratie- en kentekenplicht. Dit doen ze door beslisbomen en een wegwijzer te publiceren.

Voor bestaande en nieuwe landbouwvoertuigen die op de openbare weg rijden, geldt vanaf 1 januari 2021 een registratieplicht. In de overgangsperiode, van 1 januari tot en met 31 december 2021, kunnen bestaande landbouwvoertuigen zonder keuring van de RDW worden geregistreerd. Daarna is een keuring voor registratie verplicht en zijn kosten van registratie hoger.

Maken van een keuze

Omdat er veel uitzonderingen gelden op de registratieplicht, kan een wegwijzer of beslisboom ondernemers helpen een keuze te maken. LTO Nederland geeft als waarschuwing mee dat het registreren van voertuigen met uitzondering, toch de moeite waar kan zijn. Het kan volgens LTO een duurdere schouw of keuring voorkomen, mocht het voertuig toch de openbare weg op gaan. Daarnaast geldt vanaf 2025 een kentekenplaatplicht voor alle landbouwvoertuigen.

Beslisbomen en wegwijzer landbouwvoertuigen

De wegwijzer landbouwvoertuigen van LTO Nederland is online te vinden. Fedecom heeft twee beslisbomen gemaakt. Een beslisboom over de APK-Keuring en een beslisboom registratie en kentekenen nieuwe en bestaande voertuigen.

Registreren

Het registreren kan vanaf begin 2021 op de website van de RDW. Na registratie en tenaamstelling van het voertuig, ontvangt de eigenaar een kentekenbewijs. Daarmee kan een kentekenplaat aangevraagd worden.

Europese eisen

De invoering van registratie- en kentekenplicht is het gevolg van de Europese eis om een APK te verplichten voor trekkers op wielen met een maximumconstructiesnelheid hoger dan 40 km/uur. Eind januari 2020 heeft de Tweede Kamer in lijn hiermee voor het wetsvoorstel voor de registratie- en kentekenplicht van landbouwvoertuigen gestemd

Bekijk hieronder een toelichting van Alfred Janssen, portefeuillehouder van veiligheid en pacht bij LTO Nederland.