30 november 2020 Meer nieuws

Drie ton voor twee broeiprojecten

‘Minimale verdamping tulp’ en ‘Leliebroei onder LED met minimaal energieverbruik’ zijn twee onderzoeksprojecten in de broeierij die financiering krijgen uit Kennis in je Kas (Kijk). De onderzoeken maken deel uit van het programma Kas als Energiebron.

Minimale verdamping tulp’ krijgt een bijdrage van bijna € 70.000. In dit onderzoek wordt gekeken welke factoren de kiepgevoeligheid en de duur van de kiepgevoelige fase van tulp ook beïnvloeden, naast goede verdamping en Ca-bemesting van het proceswater. Met deze kennis kan de verdamping van tulpen, zonder risico op kwaliteitsverlies, fors beperkt worden.

Dit onderzoek is in september begonnen en loopt tot en met juli 2021.

Leliebroei onder led

Leliebroei onder LED met minimaal energieverbruik’ krijgt ruim € 226.000 gefinancierd. Telers krijgen met met de uitkomsten van het onderzoek een beeld van hoe er met 100% led-belichting geteeld kan worden en hoe een fossielvrije teelt eruit ziet.

Dit onderzoek is in augustus begonnen en loopt tot en met september 2021.

Goedgekeurde projecten

In totaal hebben vijftien projecten finaciering toegewezen gekregen. Kijk hier voor een overzicht van de goedgekeurde projecten van het programma Kas als Energiebron.