7 augustus 2019 Meer nieuws

Drie jaar cel geëist voor diefstal van FloraHolland

Het Openbaar Ministerie eist drie jaar cel waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar voor de werknemer van Royal FloraHolland die 4,3 miljoen weggesluisde. De zaak kwam in juli aan het licht. Toen bleek dat er in 9 maanden tijd dat enorme bedrag van de rekeningen van FloraHolland was verdwenen.

De 28-jarige verdachte verwerkte voor de bloemenveiling boekingen en transacties. 'Dat ging gepaard met vertrouwen,' zei de officier van justitie op de zitting in Den Haag, 'omdat de bloemenveiling daghandel faciliteert. Die gaat gepaard met aanzienlijke betalingen die op zeer korte termijn moeten worden afgehandeld. Het is ondoenlijk om alle transacties te controleren.'

'Aanpassingen in het systeem en boekhoudkundige trucs die de verdachte heeft uitgedacht en uitgevoerd waren dusdanig, dat de fraude onopgemerkt bleef’, aldus de officier van justitie. De verdachte maakte grof misbruik van het vertrouwen dat in hem was gesteld. De nodige handelingen verrichte hij gewoon op kantoor, onder werktijd, tussen zijn collega's die van niets wisten.

82 keer geld overgeboekt

Hoe ging de verdachte te werk? Juli vorig jaar paste de verdachte de naam van een oude klantenrelatie aan en koppelde zijn eigen bankrekeningnummer eraan. Vervolgens deed hij een aantal ingrepen in het boekhoudsysteem, waardoor geld naar zijn rekening zou worden overgemaakt. Er werd 82 keer geld overgeboekt, in totaal dus 4,3 miljoen euro. Uit onderzoek van de bloemenveiling bleek eerder al dat de man alleen heeft gehandeld.

Gokverslaving

Het geld werd door de verdachte overgemaakt van zijn rekening naar een account waarmee hij online kon gokken. Toen melding werd gemaakt van de grote bedragen die daarop werden gestort, kwam de oplichting van zijn werkgever Royal FloraHolland aan het licht.

De man heeft al het geld al uitgegeven; het ging vooral naar zijn gokverslaving, zo bleek op de zitting. Slechts een kleine 90.000 euro kon worden teruggehaald. Het Openbaar Ministerie vindt dat de verdachte de rest moest terugbetalen. 'De omvang van het bedrag betekent niet zonder meer dat verdachte dat niet kan,' aldus de officier van justitie.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.