9 oktober 2018 Meer nieuws

Douane: vraag EORI-nummer aan voor Brexit

De douane roept ondernemers op alvast een EORI-nummer aan te vragen, zodat ze voorbereid zijn op de Brexit. Daarnaast kunnen zij de Brexit Impact Scan doen om te kijken naar de gevolgen voor hun bedrijf en welke voorbereidingen zij kunnen treffen.

Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Hierdoor lopen onder andere ondernemers in de AGF-sector het risico dat zij op 30 maart geen zaken meer kunnen doen met het Verenigd Koninkrijk als zij niet de juiste voorbereidingen treffen én er geen overgangsperiode komt. De Brexit Impact Scan is te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Vrij verkeer van goederen eindigt

Nanette van Schelven, algemeen directeur van de Nederlandse douane, roept ondernemers met klem op zich zo snel mogelijk te melden bij de douane: “Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk niet langer deel uitmaakt van de Europese interne markt en de douane-unie, eindigt het vrije verkeer van goederen. Dit zorgt voor extra administratieve verplichtingen. Waar je als ondernemer nu met een contract en btw-aangifte zaken kan doen met het Verenigd Koninkrijk, moet je na Brexit rekening houden met extra formaliteiten. Heb je niet alle documenten op orde, dan sta je stil bij de grens. Dat kan al op 30 maart 2019 het geval zijn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk nu te starten met de voorbereidingen voor de douane.”

Wat is een EORI-nummer?

Het EORI-nummer (Economic Operators Registration and Identification ) is een identificatienummer. Wie zakendoet over de grens en met de douane te maken krijgt, heeft dit nodig. Bijvoorbeeld om aangifte te doen. Het EORI-nummer zorgt ervoor dat gegevens sneller worden uitgewisseld in de EU.

EORI-nummers zijn er voor rechtspersonen, zoals een BV, maar ook voor natuurlijke personen met een bedrijf – de eenmanszaak. Filialen krijgen geen eigen EORI-nummer, maar gebruiken het nummer van de hoofdvestiging.

Voor vragen over dit nummer en overige douanezaken is de Nationale Helpdesk Douane bereikbaar op: tel. 088 - 156 6655.

Het EORI-nummer is hier aan te vragen.