12 april 2019 Meer nieuws

'Beeld over chemie klopt niet'

Maatschappelijke druk, eisen van retailers en groene middelen. Dit waren enkele onderwerpen die werden besproken op de forumdiscussie van vakblad Boom in Business en LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten en Telermaat.

De bijeenkomst was vrijdag 12 april bij ZLTO in ’s-Hertogenbosch. Al snel ontstond er discussie over ‘groene middelen’. Zonder toelating mogen deze niet gebruikt worden als gewasbescherming volgens de wet, legt Jo Ottenheim van Nefyto uit. “Alles moet getest worden. Is iets wat uit de natuur komt gezond?” Melk en bier worden er al snel bijgehaald. Producten die de consument kan drinken, maar als gewasbescherming moeten ze een toelating hebben. “Zo wordt gezegd dat het verspuiten van melk slecht voor je longen is”, gaat Ottenheim verder. “Het is te kort door de bocht om te zeggen dat het goed is als je het maar kan eten of drinken.”

Tussencategorie met andere toelatingseisen

Henk Raaijmakers, LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten, haakt erop in door aan te geven dat deze ‘tussencategorie’ een eigen soort toelating via het Ctgb moet krijgen. “Het moet makkelijker worden om bijvoorbeeld melk, bier, plantversterkers en andere natuurlijke producten of middelen toe te laten. Wel met onderzoek. Want je wilt weten wat het is en hoe het werkt. Maar het moet voor deze categorie eenvoudiger worden dan het huidige systeem.”

Als de tussencategorie er komt, denken de aanwezigen dat er nog minder chemie nodig is. Om deze stap te zetten moet wel de wetgeving worden aangepast. De groep vindt ook is dat de toetsing bij het Ctgb moet blijven. Raaijmakers. “Als het Ctgb een middel toelaat, kan de politiek het weigeren op basis van emotie. De verantwoording moet liggen bij het Ctgb; het systeem waarmee we werken.”

Beeld over chemie onjuist

Om de schijnwerper op iets anders te richten dan gewasbescherming, geeft Raaijmakers aan dat framing een oplossing kan zijn. “Je wint niet op alle fronten, maar het beeld over chemie klopt nu niet.” Zo wordt het voorbeeld gegeven over een bericht dat aangeeft dat er gewasbeschermingsmiddelen worden gespoten, terwijl op de foto een beregeningshaspel staat die tulpen water geeft.

Consument niet bezig met uitkomst rapporten

Voor de bollensector is net het rapport van de RIVM uitgebracht. Er worden ook regelmatig rapporten uitgebracht die de boomkwekerij raken. “Ik lig niet meer wakker van rapportages”, geeft Raaijmakers aan. “Het weekend nadat het rapport van Greenpeace uitkwam over residu bij planten in tuincentra ben ik naar een tuincentrum gereden. Ze hadden daar vierduizend mensen voor de kassa gehad. Er waren maar twee mensen die naar gewasbescherming hadden gevraagd.”

In gesprek met de retail

Als laatste kwam naar voren dat er nog een gesprek gevoerd moet worden met de retail. Zo worden nu planten geproduceerd met natuurlijke vijanden zonder de inzet van chemie. Maar voor aflevering moeten deze beestjes doodgespoten worden omdat de retail anders de partij afkeurt. Zo geven de boomkwekers aan. Daar valt wat voor te zeggen, omdat de planten in een supermarkt met andere producten (zoals vers brood) worden verkocht. Maar ook mos in de plantenpotjes wordt niet geaccepteerd. Daarom wordt chemie ingezet. Aan tafel ontstaat de discussie dat de retail mos moet accepteren. Maar de meningen of de retail dat zal doen zijn verdeeld.