19 april 2022 Meer nieuws

Digitalisering handelsdocumenten met hub

Een zogeheten hub moet het digitaal aanleveren van de documenten voor de bollenhandel makkelijker maken. Het sectorplatform presenteert de hub volgende maand namens de handel. Dan volgt eerst een testfase.

Dat maakte Anthos als voorzitter van het sectorplatform bekend tijdens de vergadering van de KAVB-productgroepen Narcis en Bijzondere Bolgewassen, vorige week donderdag in Keukenhof. "Niemand wil dit graag, maar het is noodzakelijk", brak Alfons Zwetsloot een lans voor kwekers die nog niet zo ver zijn. Van alle bollen gaat circa 70 procent naar derde landen en daar hoort een sluitende administratie bij, nuanceerde directeur Zwetsloot van de brancheorganisatie van de handel.

'Partijen vast'

Zwetsloot waarschuwde de kwekers: "We zien in de praktijk dat partijen soms vast komen te staan omdat er documenten ontbreken. Zo kan de export de bollen niet kwijt. Vooral voor Engeland, dat sinds de Brexit ook een derde land is, vormt de digitale administratie echt een hoofdpijndossier." De teelt vormt het begin van alle schakels, dus is het volgens het sectorplatform logisch daar te beginnen met de digitalisering. "We vragen veel van u, maar daarom willen we het met de hub ook eenvoudiger maken."

Exporteurs 

De hub is een digitale centrale plaats waar kwekers de documenten naartoe kunnen sturen en onderdeel van Edi Connect, via het softwarepakket of via de smartphone.  Vier grote leveranciers van kwekerssoftware zijn al aangesloten. Het gaat om Bolstreet, Van Grieken, Bulbmanager en SmartNursery. Overigens zijn nog niet alle exporteurs aangesloten en ook voor de transportbedrijven is nog geen aansluitmogelijkheid.