6 mei 2022 Meer nieuws

Dieselprijs klimt weer

Berichten over een eventuele boycot van Russische energie leiden weer tot een stijging van de dieselprijs, blijkt uit de gegevens van ondernemersvereniging Evofenedex voor handels- en productiebedrijven met logistiek. 

Evofenedex houdt de dieselprijs bij op de website. Deze week steeg de prijs na een korte daling naar 181.08 eurocent per liter. In verschillende media waaronder De Volkskrant (alleen abonnees) duiden economen de gevolgen. De dieselprijs stijgt verder, zeker als de olie- en gasboycot later dit jaar echt een feit wordt. Behalve de land- en tuinbouw zelf, heeft ook de verdere keten daar mee te maken. De transportsector berekent die stijging door aan de klanten, zegt ING-econoom Rico Luman in de krant. "Uit een inventarisatie van branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) blijkt dat 80 procent van de bedrijven met een risicoclausule werkt: de opdrachtgever betaalt voor schommelingen in de brandstofprijzen. De duurdere rekening komt op die manier direct bij de afnemers."

Boycot in de maak

De Europese steun voor een olie- en gasboycot groeit nu Duitsland zich achter het plan schaart. De boycot is onderdeel van een nieuw sanctiepakket dat wordt voorbereid. Het gaat om een geleidelijke afbouw van de invoer naar nul aan het einde van dit jaar. Nederland staat achter het plan, mits andere landen meedoen.