3 november 2020 Meer nieuws

Delphy test biologische olie in werkbollen hyacint

Delphy heeft op zijn proeftuin werkbollen van hyacint geplant voor onderzoek naar biologische olie als virusbestrijding. Het effect op de opbrengst zal voor meerdere cultivars worden bekeken.

De toenemende virusdruk in werkbollen bestemd voor de vermeerdering van hyacinten is een opkomend probleem. De huidige bestrijdingsmethoden zijn niet altijd meer voldoende.

Biostimulanten

Afgelopen zomer heeft op de proeftuin in Lisse voor het derde jaar op rij in het gewas dahlia een onderzoek gelegen waarin verschillende biostimulanten zijn toegepast. Hierbij wordt gekeken naar de groei van het gewas en de uiteindelijke opbrengst van de knollen. Tevens wordt de mate van aantasting door bladvlekken gescoord. Tulpenkwekers zijn ook in toenemende mate geïnteresseerd in biologische producten. Om deze reden start Delphy team Bloembollen in het najaar 2020 voor het eerste jaar met een biostimulanten-onderzoek in het gewas tulp.

Heetstook narcis

Afgelopen jaren heeft Delphy praktijkonderzoek gedaan naar de mogelijkheden van heetstoken van onder meer narcis. In oktober 2020 zijn op de proeftuin wederom narcissenbollen geplant die een heetstookbehandeling hebben ondergaan. In het voorjaar van 2021 zullen de bollen worden gecontroleerd op ziekten en zal de opbrengst en kwaliteit van de bollen worden bepaald. De verwachting is dat er in 2021 een heetstookprotocol narcis klaar is voor gebruik op het bedrijf.

Gecomposteerd bollenafval

Tot slot zijn er hyacinten en tulpen geplant op gecomposteerde bollenafval om aan te tonen dat deze compost ziektevrij is en dus geschikt is om over bloembollenland te strooien. De resultaten zullen na afloop met de sector worden gedeeld.

Open dag

Al deze proeven zijn tijdens een open dag in april te bekijken, mits de coronamaatregelen van dat moment het toelaten.