11 oktober 2019 Meer nieuws

De Ree vol in zonnepanelen

Exporteur De Ree Holland in Lisserboek (NH) heeft het dak van het bedrijf de afgelopen maanden vol gelegd met zonnepanelen. Afgelopen zaterdag hield het bedrijf open huis voor omwonenden, nu de operatie van het 100-jarige bedrijf is afgerond.

Voordat de 11.500 zonnepanelen zijn aangebracht op het dak van het pand van ruim 48.000 vierkante meter, is het volledige dak gerenoveerd, asbestvrij gemaakt en van nieuwe isolatie en bedekking voorzien. De panelen leveren 3 miljoen KiloWattuur stroom, gelijk aan het gemiddelde jaarverbruik van 1000 huishoudens. Volgens de directie van het bedrijf is De Ree nu CO2-neutraal. Na afloop is er een promotie over de aanleg van de zonnepanelen gemaakt. Deze is onderaan dit bericht te zien.

800 man op visite

De open dag trok ongeveer 800 belangstellenden uit Lisserbroek en omgeving. "Op 9 punten op de rondleiding door het bedrijf werden ze bijgepraat over hoeveel er moet gebeuren om een pakje bloembollen in de winkel te krijgen", aldus directeur Jørgen de Ree van het exportbedrijf, die leuke reacties kreeg. 

Koninklijk

De Ree exporteert ruim 1.500 soorten bloembollen en ruim 1.000 soorten vaste planten vaan 40 landen. Voornaamste afzetgebieden zijn Europa, Noord-Amerika en Azië. Dit jaar viert De Ree - ooit gestart als bollen- en groenteteeltbedrijf - haar eeuwfeest en de exporteur mag zich sinds 3 januari 'koninklijk' noemen. Het jubileum is eerder op 3 april al kracht bijgezet met een symposium en tijdens dat symposium doopte Cor de Ree de tulp 'Royal Centennial'.

Omslag in de sector

Tijdens het symposium gingen verschillende partijen uit de bloembollensector met elkaar in gesprek over de toekomst van het vak en de handel. Het was tijd voor een omslag in de sector, concludeerden onder andere directeuren Lex en Jørgen de Ree van De Ree Holland. Tijd om samen te werken en te leren van de groentesector, was de conclusie.

Foto's: De Ree Holland