24 oktober 2019 Meer nieuws

Ctgb laat leliemiddelen toe

Groeiregulator LilyPlus en schimmelbestrijder Captosan 500 SC voor de lelies zijn door het College voor de toelating van bestrijdingsmiddelen en biociden (Ctgb) toegelaten. 

LilyPlus van Sumitomo Chemical Agro Europe is toegelaten als dompelmiddel in de lelieteelt. Lelies behandeld met het middel op basis van 6-benzyladenine mogen zowel in de kas als op het veld worden uitgeplant. Captosan 500 SC is een middel van Adama, met als werkzame stof captan. Het heeft een uiitbreiding gekregen voor de bolbloemen in de grondgebonden en bedekte teelt van lelies.

Insectenmiddel erbij, schimmelbestrijder weg

Bacteriepreparaat PreFeRal van Biobest is nu in te zetten tegen insecten in sierteeltgewassen, mits dat om bedekte teelt gaat. Drie middelen op basis van chloorthalonil zijn vervallen, waaronder dompelmiddel Allure vloeibaar. Per mei 2020 is het verboden, het mag dan niet meer worden geleverd of gebruikt. Danadim Progress (dimethoaat) mag vanaf juni 2020 niet meer worden verkocht en gebruikt. Het insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel van FMC voor de sierteelt vervalt. Het is tot eind juni 2020 toe te passen. Ook voor insectenbestrijder Nomolt (teflubenzuron) van BASF valt het doek. Het is nog tot en met mei 2020 leverbaar en tot eind mei 2021 te gebruiken.