23 juli 2020 Meer nieuws

Ctbg laat nieuwe middelen toe

Het Ctgb heeft verschillende uitbreidingen van toelatingen van gewasbeschermingmiddelen gegeven die van toepassing zijn op de bollen-, snijbloemen-, en vasteplantensector. Dat heeft het college besloten in de vergadering van 22 juli.

Telers van een breed scala aan gewassen kunnen het aaltjesbestrijdingsmiddel Vydate 10G inzetten. Het betreft hier de werkzame stof oxamyl. De toelating betreft onder meer de onbedekte teelt van dahlia, gladiool en Zantedeschia, de grondgebonden teelt van snijbloemen, de grondgebonden en bedekte teelt van boomkwekerijgewassen en sierheesters.

Voor de teelt van vaste planten en de bedekte en onbedekte teelt van snijbloemen is het schimmelbestrijdingsmiddel Takumi met werkzame stof cyflufenamid toegelaten. Dit geldt ook voor de bedekte teelt van boomkwekerijgewassen.

Het insectenbestrijdingsmiddel Ironmax Pro (ijzer(III)fosfaat) wordt uitgebreid voor de bestrijding van naaktslakken in sierteeltgewassen en huisjesslakken in sierteeltgewassen.

Onkruidmiddel bol-knolgewassen en pioen 

Ook het onkruidbestrijdingsmiddel Goltix Queen mag voor meer gewassen worden gebruikt. De uitbreiding betreft de onbedekte vermeerderingsteelt van lelie, gladiool en onbedekte snijbloementeelt van pioen. Het middel Goltix Queen heeft als werkzame stof metamitron en quinmerac.

Een besluit van het Ctgb treedt in werking op de dag van publicatie in de Staatscourant. Vanaf dan geldt voor een middel hetgeen in het betreffende besluit is vastgesteld.