12 augustus 2019 Meer nieuws

Crocosmia ‘Yellow Emberglow’ en CT172014 winnen keuring

TM Leenen Breeding en Kwekerij Davelaar hebben tijdens de KAVB-keuring in Lisse van 12 augustus de eerste prijzen in de wacht gesleept. Zij wonnen respectievelijk in de categorie grootbloemig en kleinbloemig.

Kwekerij Davelaar uit Woudenberg kreeg de prijs voor ‘Yellow Emberglow’ (foto rechts). Deze inzender won tevens een gouden medaille voor de hele collectie. Het trio Emberglow-mutanten daarin – met ook ‘Emberglow’ en ‘Orange Emberglow’ – woog zwaar mee in het toekennen van deze prijs.

Grootbloemig

De rood met gele CTL222014 van TM Leenen Breeding uit Sassenheim won de eerste prijs bij grootbloemig. De jury was vooral te spreken over het goede kleurcontrast, het mooie blad en de opvallend smalle, stervormige bloem. Ook de afwijkende kleur van de bronskleurige CTL172014 (foto linksonder) kon de jury bekoren. In de collectie waren onder meer ook de opvallende CTL162014, ‘Royal Velvet’ en de tweekleurige CTL232014. Ook deze collectie kreeg een gouden medaille.

Seizoensbloem Amaryllis

Een derde gouden medaille ging naar de gecombineerde inzending L.J.M. Turk en Wim Granneman. Zij toonden vijf variëteiten van Amaryllis belladonna: ‘Beacon’, ‘White Queen’, kloon R1 (foto rechtsonder), kloon R3 en ‘Candidissima’. Deze echte seizoensbloem is normaal gesproken alleen in deze periode te zien in de keuringszaal. De jury was vooral gecharmeerd van de volle bloemtrossen van kloon R1.

Uiteenlopende soorten siergras

De inzending van siergrassen van Eikholt Kwekerijen uit Groesbeek en het Duitse Stauden Peters sleepte de vierde gouden medaille van deze keuring in de wacht. Zij lieten met een selectie van uiteenlopende soorten zien dat dit gewas mooi combineert met Crocosmia.

Verder konden de Dahlia-inzending van Arie Koot uit Voorhout en de Gloriosa rotschildiana ‘Sparkling Jip’ (foto boven) van René  Zijerveld uit Hillegom rekenen op goedkeurende blikken van de jury.