20 juli 2021 Meer nieuws

Corso belangrijk voor gemeenschapsvorming

Het bloemencorso in Zundert is belangrijk voor de sociale cohesie en de culturele identiteit van de Zundertse gemeenschap. Dat blijkt uit een sociologisch onderzoek van bachelor-student sociologie Stijn van Helmondt aan de Universiteit Utrecht.

Voor zijn onderzoek gebruikte Van Helmondt een uitgebreide vragenlijst die hij in Zundert verspreidde via sociale media en diverse andere kanalen. Uiteindelijk vulden 679 mensen de vragenlijst in. Behalve veel corso-actievelingen waren dat ook mensen die niet actief zijn in het Zundertse corso. De vragen zijn afgenomen in de periode maart-april 2021.

Zundertse identiteit

Het blijkt dat mensen die actief zijn in het corso meer dan anderen het corso belangrijk vinden voor de Zundertse identiteit en dat het bijdraagt aan de sociale cohesie van de Zundertse gemeenschap. Opvallend resultaat is ook dat jongeren meer uitgesproken zijn: zij vinden dat het corso een belangrijker deel uitmaakt van de Zundertse identiteit dan ouderen. Dit is niet direct wat je verwacht bij een traditie die al meer dan 75 jaar bestaat. Wie vindt dat een corso oubollig en ouderwets is, heeft ongelijk, zo blijkt nu.

Maatschappelijke impact

Volgens Albert van der Zeijden van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland is dit onderzoek belangrijk omdat het een van de eerste onderzoeken is in een nieuwe trend. Landelijk groeit de belangstelling voor de sociale en maatschappelijke impact van Immaterieel Erfgoed.

Actief bij bloemencorso

Stijn van Helmondt is zelf actief bij het bloemencorso in zijn woonplaats Leersum. Vanwege zijn studie sociologie aan de Universiteit Utrecht raakte hij geïnteresseerd in de sociale impact die een traditie als het bloemencorso heeft op de gemeenschap.

Eind 2021 beslist UNESCO over de bijschrijving van de Corsocultuur in Nederland op de Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Daarom, en omdat het corso van Zundert het grootste bloemencorso is en bovendien als eerste traditie op de nationale inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed verscheen, koos Van Helmondt ervoor om zijn onderzoek te richten op Zundert.

De scriptie is te downloaden op de website van de Corsokoepel.