12 maart 2020 Meer nieuws

Corona: afgelastingen en lege beurshal

In verband met de kans op coronabesmetting zijn tuinbouwevenementen geschrapt. Kom in de Kas gaat niet door en het RIVM geeft aan dat alle bijeenkomsten waar meer dan honderd mensen komen worden afgeblazen. Die maatregel geldt tot 31 maart. 

Het coronavirus gooide de agenda al in de war: het regent afgelastingen. Bij evenementen die wel doorgaan, is het extreem rustig. Zo werd donderdag al voor de extra maatregelen op het laatste moment de bijeenkomst van FlowerScience bij JUB Holland afgeblazen en maakte die dag LTO Nederland bekend alle bijeenkomsten de komende veertien dagen te schrappen. Ook LTO Glastuinbouw kwam met een dergelijke boodschap. 
Morgenmiddag besluit de organisatie van het Tulip Trade Event of het driedaagse evenement op de bedrijven komende woensdag wel van start gaat. Ook deelname van bedrijven aan buitenlandse evenementen en beurzen wordt veelal afgeblazen of onmogelijk gemaakt door het verbod op reizen naar de Verenigde Staten, dat vanaf morgenavond voor minimaal een maand geldt.

Geen Kom in de Kas

Uit voorzorg gaat Kom in de Kas niet door. Het evenement met honderden vrijwilligers trekt ruim 200.000 bezoekers en zou 2 april starten. 'Gezondheid telt voor ons veel zwaarder dan sectorpromotie en een gezellig evenement', laat het bestuur weten. 'Daarbij hebben de ondernemers sowieso al maatregelen te nemen vanwege de corona-dreiging om de gezondheid van medewerkers te beschermen en het eigen bedrijf draaiend te houden.' Het bestuur wilde een einde maken aan de onzekerheid en denkt niet dat de situatie over een maand anders is.

Trade Fair erg rustig

Op tweede en laatste dag van de Trade Fair in Honselersdijk is het extreem rustig. De beurs kreeg dertien annuleringen van deelnemers die sowieso hun stand niet hebben opgebouwd, vertelt beursmanager Wilma Kofoed. Dat waren onder andere deelnemers uit Italië, Deense kwekers, maar ook Nederlandse bedrijven. Daarnaast zijn er tien tot vijftien bedrijven die wel hun stand hebben ingericht, maar deze niet hebben bemand. Sommigen excuseren zich met een bordje (zie foto boven) en hebben kaartjes liggen met telefoonnummers.

Desinfectiegels

Omdat het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de aanloop van het evenement nog geen afgelasting adviseerde, liet veiling Royal FloraHolland de beurs doorgaan, aldus Kofoed. Wel zijn er extra voorzorgsmaatregelen genomen, zoals extra desinfectiegels en staan er banners waarop staat dat er geen handen geschud moeten worden. 

Afstand

De veiling ziet overigens een groeiende belangstelling voor Kopen op Afstand (KOA), nu de veiling bezoeken niet altijd mogelijk is. Op de website van de RFH is een liveblog te volgen waarin de veiling laat weten welke actuele ontwikkelingen er zijn.

Bezoekers blijven weg

Op de Trade Fair bleven de bezoekers, exporteurs en vooral ook hun eindklanten, handelaren en bijvoorbeeld inkopers van tuincentra en retail veelal weg. Kofoed: “Gisteren kwamen we aan zo’n duizend bezoekers. Normaal zitten we aan tweeduizend bezoekers zo'n eerste dag." Normaal ligt het percentage buitenlands bezoek op 13-14 procent, maar dat zal richting de 5 procent gaan, verwacht de beursorganisatie. Ook kwekers laten zich veel minder zien. "Ze laten waar mogelijk de verkoopcontacten doen door iemand van bijvoorbeeld hun verkooporganisatie, zoals Decorum."

'Geen verloren beurs'

Gert-Jan Hogervorst van HL Hogervorst uit Noordwijkerhout was wel in de stand van Decorum te vinden. "Achteraf weet je pas of het verstandig is geweest hier nu te zijn. De situatie is gewoon heel onzeker. Welke kant gaat dit allemaal op? Ik denk dat de gevolgen groter zijn dan dat velen van ons zich nu willen realiseren", zei hij vanmiddag nog op de beurs. De kweker houdt zijn hart vast voor sierteeltbedrijven waarvoor het seizoen nog moet beginnen, bijvoorbeeld voor perkgoed- en kuipplantenkwekers. "Ons seizoen van bollen-op-pot is bijna voorbij." De kweker geeft aan dat hij toch best wat klanten heeft gesproken. "Dat waren goede gesprekken. Wat dat betreft, is het geen verloren beurs geweest."

Keukenhof

Op de site van Keukenhof was bij het versturen van deze nieuwsbrief nog niets te lezen over uitstellen of schrappen van de opening op 21 maart. Op vragen over maatregelen is vanmiddag nog niet gereageerd, maar de organisatie was in beraad.