7 juni 2019 Meer nieuws

Colonel Owen Cousins van Dekker bemachtigt Dutch Peony Award

VOF Dekker Pioenen uit Bovenkarspel heeft de overall-prijs van de Dutch Peony Award gewonnen met de hybride ‘Colonel Owen Cousins’. De bloem scoorde het hoogste puntenaantal over de drie groepen; lactiflora, Itoh en hybriden. Jan Dekker (links) kreeg de Award van Ron Hoogeveen. 

De jury van de Dutch Peony Award beoordeelde 170 vazen met pioenen. Daarin stonden ruim 140 soorten; ongeveer 115 lactiflora’s, 20 hybriden en een handvol Itoh’s. De ingezonden ‘Colonel Owen Cousins’ stak er bovenuit, vond de jury bestaande uit een commissie van keurmeesters, oud-kwekers van pioenen en ‘pioendeskundigen’.

Keuring mooie toevoeging aan show

Woensdagavond kreeg Jan Dekker, de winnende kweker, de bokaal die hoort bij de Dutch Peony Award in het bijzijn van zo’n 50 vakgenoten. Hij was blij en trots op zijn inzending en gaf aan dat een keuring een mooie toevoeging is aan de show. ‘Omdat dit de onderlinge competitie onder pioenenkwekers op een positieve manier aanwakkert’, zo zei hij volgens pioenvertegenwoordiger Ron Hoogeveen. Colonel Owen Cousins is een prachtige hybride en in knop tonen de ‘tennisballen’ al mooi kleur op de emmer. De soort heeft witte gevulde bloemen met zalmroze gloed aan het buitenste bloemblad.

Weer drukker dan jaar ervoor

De iris- en pioenweek was van 3 tot en met 7 juni in de Mijnzaal van CNB in Lisse. Vertegenwoordiger van pioenen, Ron Hoogeveen, kijkt aan het einde van de week tevreden terug. Hij vond de opkomst geweldig en schat in dat deze vijfde editie weer drukker was dan vorig jaar. “Er zijn per dag zeker tussen de 50 en 100 vakmensen geweest.” Opvallend was dat buitenlands bezoek vanuit de hele wereld kwam kijken. “Chilenen, Canadezen, Chinezen. Ik heb een hoop nationaliteiten gezien.”