8 januari 2019 Meer nieuws

Code geel: vrachtwagen wees voorbereid

Het KNMI heeft code geel afgegeven voor het noorden en westen van het land. Daar kunnen zware windstoten voor komen. Met een digitale flyer willen TLN en evofenedex transportbedrijven en hun vrachtwagenchauffeurs wijzen op het omgaan met code geel.

In het noordelijk en westelijk kustgebied komen zware windstoten van 80-100 km/uur voor, aldus het KNMI. Dieper landinwaarts in de noordelijke helft van het land kunnen zware windstoten voorkomen tot ca. 80 km/uur. De wind komt uit het noordwesten. In de avond nemen de windstoten in kracht af.

Volg de weersituatie

Het weer kan risico’s met zich meebrengen voor vrachtauto’s op de weg. ​TLN en evofenedex hebben in samenwerking met Rijkswaterstaat en het Verbond van Verzekeraars een digitale flyer gemaakt met tips voor bedrijven en hun vrachtwagenchauffeurs bij code geel, oranje en rood.

Aanleiding voor de flyer was de hevige storm op 18 januari 2018. Er waaiden toen 66 vrachtwagens om. Er ontstond een roep om een rijverbod tijdens een code rood-situatie.

Inzetten op preventie

De sector en het ministerie van IenW hebben daarna mogelijkheden besproken om de kans op herhaling zoveel mogelijk te beperken. Een algeheel rijverbod werd niet als oplossing gezien, onder meer omdat code rood vrijwel nooit overal tegelijk geldt. Met de sector is toen afgesproken in te zetten op preventie, zoals met de flyer.