5 juni 2020 Meer nieuws

Chinezen willen onder lelieafspraken uit

Anthos heeft Chinese leliehandelaren laten weten dat de Nederlandse leliesector vasthoudt aan de afgesproken prijzen. 'Van kortingen kan geen sprake zijn', laat Henk Westerhof de afnemers namens de lelie-exporteurs weten. De Chinezen dringen aan op nieuwe afspraken en willen minder lelies afnemen.

De brief van de gezamenlijke Chinese afnemers bereikte de exporteurs vorige week. Volgens Anthos gaat het om een groep belangrijke afnemers, die een groot deel van de import voor zijn rekening neemt. De importeurs kampen met een lelie-overschot, als gevolg van COVID-19. "In het licht daarvan verzochten zij hun leveranciers om prijskortingen op geleverde bollen, nieuwe prijsafspraken en compensatie van koel- en behandelingskosten", vat Westerhof de brief samen.

Krimp in de afzet

De exporteurs hebben via Anthos geïnventariseerd hoeveel leliebollen van oogst 2019 zijn verkocht. Ook is het aantal reeds verstuurde bollen plus de nog te versturen hoeveelheid in kaart gebracht. Daaruit bleek dat de afzet vergeleken met voorgaande jaren 5 procent krimpt. Bovendien rekenen de Nederlandse exporteurs op 10 tot 20 procent minder leliebollen met bestemming China uit Chili en Nieuw Zeeland.

Niet ingaan op de wensen

Naar aanleiding van de verwachte krimp besloten de exporteurs niet in te gaan op de wensen van de Chinese afnemers. Met een gezamenlijke brief die Anthos vandaag namens de exporteurs verstuurde, is dat kenbaar gemaakt. Wel zijn de exporteurs bereid om geen nieuwe transacties af te sluiten voor leliebollen van oogst 2019.