1 februari 2019 Meer nieuws

‘Voor tulp nog kansen in China'

De bloembollenmarkt in China is nog niet aan het einde van zijn groei. Dat maakte Bonne Boots van Boots Flowerbulbs uit Hem duidelijk tijdens de lezingenochtend op de Bloembollenvakdagen 1 februari in Creil.

Boots is sinds midden jaren negentig actief op de Chinese markt en heeft deze door de jaren heen zien groeien tot wat het nu is. De laatste jaren gaan er ongeveer 1.400 containers met bloembollen uit Nederland naar China. Boots richt zich onder meer op tulpen voor de broeierij. Het sortiment bestaat uit onder meer ‘World’s Favourite, ‘Dow Jones’ en ‘Strong Gold’ en is geschikt voor de vollegrond.

Kassenbouw in China traditioneel

De kassenbouw in China is nog erg traditioneel, zo liet Boots zien: op het noorden een dikke stenen muur, op het zuiden een plastic koepelkas. Naast vollegrondsbroei groeit de belangstelling voor kistenbroei en pottenbroei. Ook de aanleg van parken groeit, waarbij de tulp als ultieme voorjaarsbloeier de hoofdrol speelt. Ten slotte neemt de online markt voor snijtulpen grote vormen aan. “De markt voor bloembollen in China biedt nog veel kansen”, aldus Boots. Door de jaren heen is dit na de VS het tweede exportland voor bloembollen geworden.

Tulpen in Chili

Collega John Boon van kwekerij en broeierij Boon & Breg zette uiteen waarom dit bedrijf in Chili tulpen is gaan telen. In 2015 kon Boon samen met nog drie bedrijven het Chileense bedrijf Southern Tulips overnemen. “Dat paste ons. We kunnen daar tulpen telen op een manier zoals we dat in Nederland gewend zijn. We werken met Nederlandse machines en gemotiveerde medewerkers. De tulpen die we daar telen gebruiken we om in het najaar verse tulpen te broeien.”

Geen dikke winst

Boon was helder over wat de teelt in Chili hem tot nu toe heeft gebracht. “Dikke winst bracht het niet, maar wel meer bollen waardoor we ook in het najaar mooie tulpen kunnen leveren. En behalve de kopzorgen biedt het ook weer nieuwe kansen. Zo zijn we er sinds kort pioenen bij gaan doen.”