1 november 2022 Meer nieuws

Challenge Starthubs om galmijtprobleem op te lossen

Keukenhof heeft via ‘Starthubs’ een challenge uitgezet om een oplossing te vinden om aantasting van tulpen door de tulpengalmijt te voorkomen. Het is onderdeel van het programma 'Ondernemer in de Lead' van Keukenhof.

Dat programma richt zich op het versnellen en opschalen van innovaties binnen de sector. Volgens Chris Karman die het programma ‘Ondernemer in de Lead’ trekt voor Keukenhof is de challenge bedoeld om te komen tot een nieuwe aanpak voor het bestrijden van de tulpengalmijt. Met de online challenge via Strathubs wil Keukenhof vooral partijen buiten de sector uitdagen en triggeren na te denken over het probleem van de tulpengalmijt.

Een oplossing is noodzakelijk want per 2025 kan het middel waarmee de tulpengalmijt nu wordt bestreden niet meer gebruikt worden. “Er zijn wel wat alternatieven, zoals CATT-of ULO en er wordt ook gekeken naar biologische bestrijding, maar het ei van Columbus is er nog niet.” De challenge is het vinden van een alternatieve methode om de tulpengalmijt te bestrijden en/of besmetting te voorkomen. ‘De behandeling moet praktisch inpasbaar zijn in de bedrijfsvoering van de telers, waarbij extra logistieke handelingen zo beperkt mogelijk worden gehouden, om kosten én kruisbesmetting te voorkomen. De oplossing moet vanaf 2025 grootschalig ingezet kunnen worden’, zo is te lezen op de site van Starthubs’.

We zijn niet op zoek naar...

In de omschrijving van de challenge staat ook waar men niet naar op zoek is; liever geen chemische bestrijding, niet dompelen in vochtige oplossingen en ook oplossingen zoals apparatuur of middelen die kwekers moeten delen niet omdat alle tulpenkwekers in dezelfde weken rooien waardoor gedeeld gebruik van apparatuur of middelen erg lastig is.

Voor deze challenge wordt op maandag 14 november een online informatiebijeenkomst georganiseerd van 16:00 - 17:00 uur. Aanmelden voor die bijeenkomst kan hier. Een voorwaarde is dat met de nieuwe oplossing binnen 3-6 maanden een 'proof of concept' gerealiseerd kan worden. De winnende partij van de challenge krijgt daarvoor maximaal 25.000 euro.

Donderdag 1 december om 17.00 is de deadline van de challenge. Uiterlijk 23 december wordt dan de selectie van oplossingen bekendgemaakt. In januari mogen de partijen hun ideeën live pitchen. Dan wordt een winnaar gekozen en die start in het eerste kwartaal van 2023 met een proof of concept.

Goede hoop

Karman heeft goede hoop op de uitkomst van de challenge. “Starthubs heeft aangegeven dat er vaak wel 5 tot 10 goede ideeën uit zo’n challenge komen.”

Foto: Yorick van Leeuwen