30 oktober 2020 Meer nieuws

'CATT-behandeling moet nu door praktijk worden opgepakt'

Een CATT-behandeling tijdens de bewaring tegen de tulpengalmijt is zeer effectief; het doodt meer dan 99,9% van de mijten. Bij een laatste afrondende opgeschaalde praktijkproef van het project Phytotec van WUR blijkt dat de behandeling bij 16 van de 17 beoordeelde tulpencultivars geen schade geeft aan het gewas. 

Het onderzoek Phytotec naar het beste recept voor een CATT-behandeling loopt al sinds 2016. Tijdens een CATT- behandeling wordt onder andere de temperatuur verhoogd en worden de concentraties zuurstof en koolstofdioxide in de lucht gereguleerd.

Laatste beoordeling

Voor een laatste check werden de bloemen van behandelde bollen in het voorjaar van 2020 beoordeeld. “Slechts één van de 17 cultivars vertoonde schade aan de bloemen en meeldraden”, aldus Martin van Dam, gewasonderzoeker bloembollen bij WUR. De blad- en gewasstand en de bolgroei van alle behandelde partijen bollen vertoonden geen zichtbare afwijkingen. Het project is nu afgerond en daarvan heeft WUR een factsheet in pdf-vorm gemaakt.

Alternatief voor Movento

De CATT-behandeling, waarvan het behandelrecept nog niet openbaar is omdat het project gefinancierd is vanuit het Fonds Innovatie Tulp, is een duurzaam en niet-chemische alternatief voor de chemische bestrijding met Movento waarvan de toelating nog loopt tot en met april 2025. De toelatingshouder Bayer gaat daarna voor het middel een herregistratie aanvragen. Volgens Van Dam is de CATT-behandeling een effectievere methode dan de bestaande ULO-behandeling tegen tulpengalmijt en is deze ook veel sneller uit te voeren. Hij is enthousiast over de CATT-behandeling en hoopt dat de tulpensector de resultaten gezien het aankomende verbod op Movento oppakt. 

Juiste recept bij één aanbieder

“Het is zaak dat de methode nu door kwekers in de praktijk wordt opgepakt. Hij raadt daarbij wel aan dat kwekers de behandelingen laten uitvoeren door professionele begassingsbedrijven. “Kwekers hebben niet de geschikte cellen. Koelhuizen zoals die van CNB en Koelhuis WFO hebben gespecialiseerde cellen.” Echter alleen het CATT-behandelingsbedrijf Ruvoma in Montfoort weet het juiste recept voor de best beproefde CATT-behandeling. “Zij beschikken ook over een mobiele installatie.”

Als kwekers het oppakken, wordt er meer ervaring opgedaan bij andere dan de beproefde cultivars. Van Dam raadt kwekers en het behandelingsbedrijf wel aan om van cultivars waarmee nog geen ervaring is opgedaan, eerst een kleine hoeveelheid te behandelen. “Het ontwikkelde recept is voor de meeste cultivars veilig gebleken, maar bij een van de 17 cultivars was het eindresultaat toch niet vlekkeloos.”