3 december 2018 Meer nieuws

Cameron Macmaster overleden

Op 25 november 2018 is Cameron Macmaster overleden in de Zuid-Afrikaanse plaats Hermanus. Hij werd 81 jaar. Macmaster was een kenner van de Zuid-Afrikaanse bloembollenflora.

Macmaster was van beroep voorlichter in de schapenhouderij. Hij stond zelf aan de wieg van een schapenras dat voldoende vlees gaf en tegelijkertijd goed kon gedijen in de uitgestrekte Karoo van Zuid-Afrika. Het Dohne-Merinoras was in Zuid-Afrika een begrip.

Flora van Zuid-Afrika

Na zijn pensionering kreeg hij steeds meer interesse in de flora van Zuid-Afrika, met name in bolgewassen die in de Oostkaap groeiden. Hij kende elke groeiplek en zag, rijdend langs de weg, al lang een plant bloeien die de argeloze bijrijder pas ontwaarde toen die er naast stond. Zijn nieuwsgierigheid leverde diverse nieuwe species op die zijn naam kregen, waaronder Nerine macmasteri en Cyrtanthus macmasteri.

Verlies voor botanische wereld

Na het eerder dit jaar door geweld om het leven gebrachte echtpaar Rod en Rachel Saunders verliest de Zuid-Afrikaanse botanische wereld opnieuw een groot kenner van de bloembollenflora van dit land.