2 augustus 2022 Meer nieuws

Camera’s brengen kwaliteit tulpenbollen in kaart

PPS Bollenrevolutie 4.0 werkt aan verbetering van de kwaliteit van tulpenbollen in de verwerking na de oogst. Dit seizoen op zijn camera’s ingezet op de pellijn. Deze beelden worden geanalyseerd om de kwaliteit van de bollen op verschillende plekken in de lijn in kaart te brengen.

Kort na het rooien worden tulpenbollen op een pellijn schoongemaakt en gesorteerd op maat, daarbij worden ze ontdaan van onder andere klisters en de wortelpruik. Het verwijderen van de wortelpruik gebeurt op de pelmachine waarna er handmatig wordt nagepeld. De juiste afstelling van de pelmachine is hierbij van belang omdat er zo ook schade aan de bollen kan ontstaan. Om in kaart te brengen wat er op verschillende plekken in de pellijn met de bollen gebeurt, heeft WUR camera’s opgehangen boven de lopende bandjes.

Klasses en volume

Op vier plekken zijn cameraboxen met belichting geplaatst waarmee kleuren- en 3D-beelden worden opgenomen. De kleurenbeelden worden naar een centrale computer gestuurd waar ze met een deep learning algoritme worden geanalyseerd. Daarmee worden de verschillende klasses bollen gesegmenteerd en geteld. Daarnaast wordt het volume van de bollen bepaald op basis van de 3D-data. Zo ontstaat inzicht in de kwaliteit van de bollen op de verschillende plekken in de lijn. Dit geeft mogelijkheden om partijen in de kist een kwaliteitslabel mee te geven of de pellijn anders af te stellen om schade te voorkomen. Daarnaast kan het een vervolgstap zijn om de verschillende klasses automatisch te scheiden in verschillende productstromen van verschillende klasses van bollen.

Onderdeel van PPS Bollenrevolutie 4.0

Het onderzoek maakt deel uit van de PPS Bollenrevolutie 4.0, een vierjarig onderzoeksprogramma van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Het richt zich op het in kaart brengen van de kwaliteit van bollen in de verwerkingslijn. De uitvoering van het onderzoek is in handen van Wageningen University & Research (WUR) in samenwerking met Cremer Speciaalmachines B.V. Een korte toelichting over deze PPS is te vinden op www.vitaleteelt.nl.

 

Foto: Opnames van de bollen voor het herkennen van verschillende klasses en volume.