6 augustus 2019 Meer nieuws

Buxusmot lijkt op z'n retour te zijn

Het lijkt erop dat de buxusmot op haar retour is. In de tuinvlindertelling van dit jaar staat de mot niet eens in de top 25. Vorig jaar nog stond de mot in de telling op plaats zeven, zo meldt de Vlinderstichting op de website Nature Today.

In 2018 werden er in de tuinen meer dan 4.000 buxusmotten gemeld. Dit jaar stond de soort niet eens in de top 25 van de tuintelling met nog geen 300 meldingen. Hoewel de buxusmot ook in augustus nog veel wordt gezien, lijkt het er volgens de Vlinderstichting toch op dat er dit jaar veel minder zijn dan vorig jaar.

Vorig jaar explosieve uitbreiding

In 2007 werd de buxusmot voor het eerst in Nederland gesignaleerd. In het begin was de mot eerst alleen in het westelijk rivierengebied aanwezig. Daarna breidde deze flink uit. Vorig jaar was de uitbreiding explosief: toen werden in alle provincies buxusmotten gezien. Het zwaartepunt lag toen in het zuidelijke deel van Nederland.

In de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) zijn in de eerste zeven maanden van dit jaar slechts 700 waarnemingen van de buxusmot geweest. In dezelfde periode in 2018 waren dat er nog 1.800. Vooral in het zuiden van het land lijkt de buxusmot te verdwijnen.

Veel buxus is vervangen

Vreemd is het niet dat er minder motten worden gevonden, want de rupsen zijn gespecialiseerd op buxus. Omdat veel buxus vorig jaar geheel werden kaalgevreten, is de struik op veel plekken verwijderd en vervangen door andere soorten.

Of de ‘plaag’ over is, kan nog niet worden gezegd. In augustus en september vliegt er nog een generatie.

Fotocredit: NVWA