12 maart 2021 Meer nieuws

Britse narcis niet te oogsten

Personeelsgebrek als gevolg van de Brexit zorgt voor een ramp in de Britse narcissensector. Er zijn te weinig handen om de bloemen te oogsten, meldt de NOS op basis van Britse berichten.

Narcissenteler Adam Taylor beklaagt zich over het gebrek aan informatie over de uitwerking van de Brexit. "De details zijn niet uitgelegd aan het publiek. De politici zeggen dat alles heel makkelijk is en dat alles nog mogelijk is, maar dat is niet zo." Taylor en zijn collega's zijn afhankelijk van buitenlandse werknemers, maar daar is een tekort aan nu inwoners van de Europese Unie niet meer in Engeland mogen werken. Op de kwekerij van Taylor zijn 25 miljoen stelen te oogsten. Hij heeft 25 man aan het werk, in plaats van 125.

'Honderdduizenden ponden verlies'

Zijn collega Alex Newey van Varfell Farms vertelde het Britse programma The World The Weekend op Radio 4 al eerder dat hij problemen heeft met de oogst van zijn 500 miljoen stelen. Daar heeft hij 700 man voor nodig. Newey ziet een verlies van 'honderdduizenden ponden' ontstaan.

Geen voedsel

Hoewel vanaf 1 januari geen vrij verkeer van mensen meer mogelijk is tussen de EU en Engeland, mogen groentetelers nog wel buitenlandse werknemers aannemen. Omdat de sierteelt in een andere categorie valt, geldt dit voordeel niet voor de narcissen- en andere bloemenkwekers. De Britse overheid zegt oog te hebben voor de problemen en wil de inzet van lokale werknemers bevorderen. Die stimulans komt voor de narcissen te laat.