22 maart 2019 Meer nieuws

Brexit: EU geeft uitstel met voorwaarden

De Europese Unie (EU) geeft de Britse premier Theresa May meer tijd voor de Brexit. Het uitstel is korter dan May vroeg. Ze vroeg namelijk de tijd tot 30 juni, maar de EU geeft uitstel tot 22 mei. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden.

De eerste datum is 12 april, besloten de EU-regeringsleiders afgelopen donderdag. De EU wil voor deze datum weten wat de Britten willen doen. Deze datum is gekozen omdat 12 april het laatste moment is dat het Verenigd Koninkrijk zich kan voorbereiden op de Europese verkiezingen van eind mei. De EU wil eigenlijk niet dat de Britten hieraan meedoen als ze toch uit de EU stappen. Ook het Verenigd Koninkrijk doet liever niet mee.

Geen nieuwe onderhandelingen

Er zal niet opnieuw onderhandeld zal worden over de Brexit-deal. Zo gaf EU-president Donald Tusk aan dat er alleen sprake kan zijn van een uitstel als de Britten deze deal goedkeuren in het Lagerhuis. Ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker is duidelijk: “Er komen geen heronderhandelingen, geen nieuwe onderhandelingen en geen aanvullende garanties.”

Uitstel tot verkiezingen

Als het Britse Lagerhuis volgende week alsnog akkoord gaat met de Brexit-deal die al tweemaal is weggestemd (op 15 januari en op 12 maart), dan volgt er uitstel tot 22 mei. Dit is een dag voor de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Driemaal is scheepsrecht

De deal ongewijzigd inbrengen was eerder deze week al het plan van May. Daar stak parlementsvoorzitter John Bercow een stokje voor. Daarom moest May uitstel vragen aan de EU. Alsnog wil May de deal voor een derde keer in het Lagerhuis behandelen. Ze hoopt met ‘interne garanties’ over de backstop (de grens tussen Noord-Ierland en Ierland, red.) het akkoord te kunnen verduidelijken en voldoende te kunnen wijzigen zodat Bercow de stemming wel zal toelaten.

Harde Brexit niet van tafel

Als Bercow dit niet accepteert, dreigt er alsnog een harde Brexit. Ook de EU acht de kans op een ‘no-deal-Brexit’ aanwezig. Daarom gaan de EU-landen door met de voorbereidingen op dit scenario.