18 januari 2022 Meer nieuws

Brand veroorzaakt schade bij twee bedrijven

Afgelopen weekend ging het in de nacht van vrijdag 14 januari op zaterdag 15 januari mis bij twee bedrijven. Zo brak er brand uit bij Vreugdenhil Bulbs & Plants in Monster en even later in de avond bij Wagenaar Lelies in Heerhugowaard.

Bij Vreugdenhil Bulbs & Plants gaat het om de locatie aan de Rusthovenlaan in Monster. De brand ontstond vrijdag 14 januari rond 20.50 uur. Gezien er snel verhalen rondgingen op social media, besloot het bedrijf te komen met een statement over de brand. Hierin is te lezen dat de politie en brandweer snel ter plaatste waren, net als de eigenaren Jochem en Marjolijn Vreugdenhil zelf.

Eén afdeling verwoest, rest gered

Volgens de eigenaren schaalde de brandweer snel op. Door deze opschaling heeft de brandweer het vuur kunnen insluiten waardoor erger leed is voorkomen. Eén afdeling is compleet verwoest, maar alle overige afdelingen – inclusief de vitale delen van deze locatie – zijn intact gebleven.

Diverse bedrijven hebben hun diensten en hulp reeds aangeboden en er is al gestart met het aanleggen van noodvoorzieningen. Daarnaast is in het statement te lezen dat Vreugdenhil dankbaar is voor het werk van de brandweer en voor alle binnengekomen reacties.

Twee schuren verwoest

Kort na middernacht ontstond zaterdag 15 januari brand bij Wagenaar Lelies bv aan de Westdijk in Heerhugowaard (zie hoofdfoto bij dit bericht). Kort na aankomst van de opgeroepen hulpdiensten, bleken meerdere schuren van het bedrijf in brand te staan. Volgens NH Nieuws werden er brandweereenheden uit vijf plaatsen ingezet. De brandweer kon voorkomen dat een derde kas verloren ging.

Bij de brand kwam asbest vrij, meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord. De stof ligt vooral op het terrein van de kweker en de directe omgeving. Het relatief kleine gebied is afgezet en is door een gespecialiseerd bedrijf schoongemaakt. Ook zijn wegen en speeltuintjes in de woonwijk in de buurt opgeruimd.

De oorzaak van beide branden is onbekend.

Foto hieronder: foto van de brand bij Vreugdenhil Bulbs & Plants in de nacht van vrijdag op zaterdag. (fotocredit: Vreugdenhil Bulbs & Plants)