24 mei 2022 Meer nieuws

Brabant geeft gratis biobollen aan woningcorporaties

De provincie Noord-Brabant stimuleert voor het tweede jaar de afzet van biologische bloembollen. Ze trekt 25.000 euro uit voor een project waarbij woningcorporaties in samenwerking met gemeenten 10.000 gratis biobollen krijgen en deze samen met bewoners planten in de openbare ruimte.

Dit project is een vervolg op die van vorig jaar van de provincie Noord-Brabant. Toen werden 15 projecten uitgevoerd waarbij gemeenten samenwerkten met bewonersinitiatieven of scholen en werden er gratis 15.000 bloembollen geplant.

Vijf woningcorporaties

Nu krijgen vijf woningcorporaties in oktober ieder zo’n 1500 tot 2000 bloembollen. Het gaat om woningcorporaties in gemeenten Eindhoven, Bladel, Vught, Boxtel en Sint Hubert. Het project wordt samen uitgevoerd met Velt, de Belgische vereniging voor ecologisch leven en tuinieren die ook jaarlijks een samenaankoopactie opzet waarbij leden Nederlandse biologische bloembollen kunnen kopen. De vereniging heeft veel afdelingen in België, maar ook een groeiend aantal in Nederland.

Woningcorporaties in Noord-Brabant moesten zich inschrijven voor de gratis biologische bloembollen. Velt maakte een selectie op basis van onder andere samenwerking met bewoners, gemeente en woningcorporatie, sociale cohesie en ligging openbare ruimte.

Volgens Nicolle Prins, projectmedewerker bij Velt, kunnen ook gemeenten, organisaties, scholen en instellingen meedoen aan de samenaankoopactie van Velt waarbij leden met korting al vroeg in het jaar bio-bollen kunnen bestellen waardoor de kwekers een gegarandeerde afzet hebben. Speciaal voor deze organisaties zoals gemeenten ontwikkelt Velt een aanbod op maat.

Voortrekkersrol

Velt is blij met de voortrekkende rol van provincie Noord-Brabant en de vrijwilliger van een Nederlandse Velt-afdeling die eraan getrokken heeft de provincie hier warm voor te maken. De provincie geeft de subsidie uit omdat ze hiermee het gebruik van biologische bloembollen in de openbare ruimte wil stimuleren. Dat is ook het doel van Velt: dat gemeenten vaker kiezen voor biobollen in plaats van gangbare bollen. Prins: “Dat ze eens kennis maken met biobollen en hen bewust maken van de voordelen ervan zoals vrij van gewasbeschermingsmiddelen en daardoor beter voor onder andere de biodiversiteit en het grondwater. Door de projecten samen op te zetten met gemeenten en bewoners hoopt de provincie ook dat bewoners stil staan bij de waarde van biologische bloembollen.” De grootste bottleneck om gemeenten biologische bloembollen te laten gebruiken, is volgens Prins dat gemeenten veelal hun maaibeleid moeten aanpassen.

Velt wil volgend voorjaar samen met de provincie Noord-Brabant verschillende Brabantse gemeenten uitnodigen en een aantal projecten met de geplante biobollen gaan bekijken. “We willen gemeenten het resultaat laten zien, maar ook vertellen waar ze allemaal rekening mee moeten houden als ze meer willen kiezen voor biologische bloembollen.”