14 september 2022 Meer nieuws

BQ Support kan testen op Pco- en agressief snot

In hyacint kunnen verschillende varianten van witsnot voorkomen. Onderzoek heeft aangetoond welke varianten er zijn. BQ Support biedt een sneltest aan om een snotbol te toetsen op de aanwezigheid van agressief snot en op een nieuwe variant: Pco-snot.

Enkele jaren geleden werd door WUR Glastuinbouw en Bloembollen vastgesteld dat er een nieuwe variant bestaat van witsnot. De veroorzaker is Pectobacterium carotovorum ssp odoriferum, kortweg Pco-snot. Agressief snot wordt veroorzaakt door diverse soorten Dickeya. Telers die een vorm van witsnot in hun partij hebben, kunnen bij BQ Support via een sneltest een snotbol laten onderzoeken op Dickeya. De uitslag daarvan is binnen een dag bekend.

Met een PCR-toets kan BQ Support vaststellen of het om Pco-snot of agressief snot gaat. Dit duurt vijf werkdagen. De test kan worden gedaan op bol- en partijniveau. Op bolniveau zijn een tot drie zieke bollen nodig. Wie van een partij het percentage Dickey en/of Pco wil weten, dient hiervoor 240 visueel gezonde bollen in te leveren. 

Foto: Wageningen UR