6 september 2022 Meer nieuws

Bond kijkt niet op van aftreden Staghouwer

Henk Staghouwer (rechts) is maandagavond afgetreden als minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In een korte persconferentie liet hij weten 'niet de juiste persoon te zijn' voor de aanpak van het stikstofprobleem. Bond van de KAVB kijkt niet op van het besluit.

Staghouwer (ChristenUnie) kwam in juni onder vuur te liggen toen het perspectief voor de boerensector dat hij bij het stikstofbeleid presenteerde, als te min werd ervaren. Op de toezegging om voor Prinsjesdag een hernieuwd perspectief te schetsen, kwam hij maandag terug door te stellen eerst op de eindpresentatie van gespreksleider Johan Remkes te wachten.

Derogatie

Daarnaast liet hij maandag ook aan de beide Kamers weten dat de mestderogatie voor Nederlandse veehouders definitief zou komen te vervallen, zij het niet direct op 1 januari, maar met gefaseerde afbouw tot 2026.

'Niet de juiste persoon'

"Ik heb mij de vraag gesteld of ik de juiste persoon ben om leiding te geven aan de opgaven die er liggen”, zei Staghouwer maandagavond, in een statement dat live op tv werd uitgezonden. "Ik ben afgelopen weekend tot de conclusie gekomen dat ik die persoon niet ben", liet hij weten, waarna hij zonder vragen te beantwoorden wegliep.

Schouten neemt waar

Staghouwer is ruim zeven maanden na aantreden de eerste bewindspersoon uit kabinet-Rutte IV die voortijdig de ministersploeg verlaat. Zijn partijgenote Carola Schouten neemt de ministerspost voorlopig waar. Zij is al minister voor Armoedebeleid en was Staghouwers voorganger op LNV in kabinet-Rutte III.

Niet verrast

KAVB-voorzitter Jaap Bond zegt niet verrast te zijn dat Staghouwer is afgetreden. "Zijn positie stond al een tijdje onder grote druk. Een grote verrassing is zijn aftreden dan ook niet. Ik heb wel respect en begrip voor zijn besluit. Voor de land- en tuinbouw komt zijn vertrek wel op een beroerd moment. We zitten midden in een crisis, die de landbouw in de volle breedte raakt. We hopen op een goede opvolger."

Tekst: Sam Koster en Arie Dwarswaard