16 maart 2020 Meer nieuws

'Steun voor bedrijven bollensector'

Bedrijven uit de bollensector komen in aanmerking voor hulp door de rijksoverheid. Dat zegt voorzitter Jaap Bond van de KAVB, via de Greenports Nederland namens de sector betrokken bij het overleg met de overheid. De crisisaanpak is volgens hem goed begonnen.

Het gaat bij de steun om een regeling voor een overschot aan personeel, uitstel van betaling bij de belasting en het regelen van een noodkrediet bij liquiditeitsproblemen. Vlak voor het weekeinde riep Bond bollenkwekers en broeiers op schade te melden. "Dat hebben ze gedaan. Ik heb zo'n 250 mails gehad van KAVB-leden en niet-leden. Dat beeld heb ik meegenomen naar het spoedoverleg met de overheid van maandagmorgen. De sierteelt stond niet eerder op de lijstjes bij de ambtenaren. Nu wel."

Rust brengen

Bond heeft contact gehad met minister Wopke Hoekstra van Financiën, Carola Schouten van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en met staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Bond: "Uitstel van belastingen is al toegezegd, een noodkrediet voor de bedrijven ook. Als het rijk borg staat bij de banken voor bedrijven met acute liquiditeitsproblemen, brengt dat rust voor de korte termijn." Hoekstra heeft gezegd dat 'in de kern gezonde bedrijven niet mogen omvallen'. 

Lange termijn duidelijk maken

Bond en zijn collega's hebben bij de ministeries uiteengezet waar de kwekers en broeiers mee kampen. "Uit de mails bleek dat de ondernemers willen weten wat ze nu moeten doen. Blijven ze telen en produceren? Als je alles stil legt, is er straks geen product meer. Je investeert maandenlang in een product en als het tijd is voor de oogst, vang je niets. De sierteelt is niet te vergelijken met de horeca, die meteen weer kan verdienen als de maatregelen achter de rug zijn. Dat is overgebracht. "

Belangenbehartiging 'op volle toeren'

Bij het beantwoorden van de mails heeft Bond niet-leden gewezen op het feit dat KAVB-leden deze inzet betalen. "Daar mogen ze blij mee zijn, dat belangenbehartigers het in deze crisis opnemen voor de sector. We draaien op volle toeren en dat moet ook. We zijn goed begonnen, maar we moeten een lange adem hebben."  

Planten

Bond roept voorts telers van lelies en gladiolen op om vooral wel bollen te planten. Als dat nu niet gebeurt, zouden telers ook over een paar maanden geen inkomsten hebben. "We moeten de cyclus in stand houden want anders ligt alles een jaar stil."