18 september 2020 Meer nieuws

Bolontsmettingsdag: dingen naar de gunst van de teler

De presentaties tijdens de Bolontsmettingsdag van Proeftuin Zwaagdijk maakten duidelijk dat er een slag gaande is in de ontsmettingstechniek. De hal van Proeftuin Zwaagdijk was rustig, maar de spanning is voelbaar.   

Dompelen, schuimen, coaten en met welke middelsamenstelling is de bol schoon en veilig de grond in te krijgen. Daar draaide het om tijdens de bolontsmettingsmiddag op Proeftuin Zwaagdijk, afgelopen donderdag. Kleine groepjes telers bezochten rustig de stand van machinebouwers, onderzoekers en middelenleveranciers. "Goed publiek", oordeelde Alex Dobbe van machinebouwer Total Systems. Dat werd beaamd door bloembollenspecialist Jan Koopman van BASF. "Beslissers", concludeert hij. Dat het rustiger is dan andere jaren, is volgens de standhouders en andere bezoekers vooral te wijten aan het gebrek aan een spuitlicentiebijeenkomst. "Dat trekt altijd veel personeel", weet Dobbe.

Schuimen met en zonder druk

Buiten de hal stonden delen van een traditionele ontsmettingslijn, waarbij het ontsmettingsmiddel onder druk door de kisten wordt geperst. 'Moet je geen oude kisten hebben, want die knallen uit elkaar. Zeker met fijn goed', merkte een van de toeschouwers nuchter op.

Mobiel

Voor dat problemen zijn verschillende oplossingen voorhanden, zoals de vernieuwde schuimlijn van Total Systems. De lijn is in samenwerking met CAV Agrotheek ontwikkeld en inmiddels draait een aantal telers al met de lijn. "We zijn er nu nog aan het plaatsen. Voor wie twijfelt of nog niet wil investeren, kan CAV Agrotheek met een mobiele installatie komen die wij hebben gebouwd", legt Dobbe uit terwijl de video op de achtergrond de werking laat zien. "De verbetering zit in de opmerkingen van de eerste gebruikers, die we hebben verwerkt. De lijn is nu schoner en het gaat zo vlot dat je er direct achteraan kunt planten. De bollen gaan nat de grond in."

Coaten of foamen

Buiten stond Ed Nobel van Agri Treat Systems, met een deeltje uit de ontsmettinglijn van machinefabriek Akerboom. Van het voornemen om de lijn te laten draaien, zag Nobel af door de harde wind. Een dergelijke lijn staat in de regel in een schuur. Nobel is bezig met de ontwikkeling van een alternatief voor de coating, vooral voor grillig gevormde bollen als narcissen en lelies. "Maar we gaan ook nog dit plantseizoen op vier plaatsen in het land draaien met de coatingslijn, waar kwekers hun bollen kunnen laten coaten en kunnen zien hoe het werkt."

Ommezwaai

Uit de ervaringen van de machinebouwers is op te maken dat een flink aantal bollenbedrijven overschakelt op schuimen of een ander alternatief voor douche en ketel. Welk systeem straks de norm is, hangt in hoge mate af van prijs, gemak en emissie. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. Hoewel de douche nog niet en masse met de ijzerboer wordt meegegeven, is de verandering volop bezig. 

Ketel

Bij alle nieuwe ontwikkelingen wordt misschien bijna vergeten dat veel kwekers nog gewoon dompelen in de kookketel. Daarom werd elders in de hal door Blue gewezen op de goede resultaten - 'bijna vergelijkbaar met chemie' - van ECAS-water en presenteerde Frank Kreuk en vertegenwoordigers Agrifirm GMN de resultaten van recente en minder recente proeven met groene en minder groene chemische ontsmettingsrecepten.