22 februari 2019 Meer nieuws

Bollentelers willen maatregelen tegen overlast toeristen

Bollentelers zijn de overlast van toeristen in de velden zat. Ze willen snelle maatregelen om te voorkomen dat komend voorjaar opnieuw schade ontstaat aan het gewas. “We willen niemand wegjagen maar de grens is bereikt.”

Simon Pennings van het Noordwijkerhoutse W.A.M. Pennings verwoordde dit gevoel van veel bollentelers tijdens de laatste bijeenkomst van Flower Science. Hij luidde de noodklok omdat het aantal toeristen toeneemt. En dus ook de ongewenste bezoekers die zonder pardon een bloeiend veld instappen, het gewas vertrappen en ziektes verspreiden. Pennings: “Ik was altijd erg gemakkelijk maar afgelopen jaar liepen er vierhonderd mensen door een veld. Ze worden losgelaten, krijgen een waas voor ogen en kijken nergens meer naar. Dit kost ons echt geld. Ik wil geen prikkeldraad neerzetten maar ik word er bijna toe gedwongen.” Pennings vreesde zelfs voor incidenten omdat sommige telers het ongevraagde bezoek meer dan zat zijn. “Er is weleens een teler knock-out geslagen en dat kan ook andersom. Er moet nu iets gebeuren.”

Tekst op kaarten Keukenhof

Hij opperde om achter op toegangskaarten van Keukenhof te zetten dat toeristen niet in de velden moeten gaan lopen. Ook zag hij brood in het laten rondrijden van ‘ambassadeurs’ die toeristen vertellen dat ze uit de velden moeten blijven. “We willen geen agenten, want de toeristen zijn ook onze toekomstige klanten. Alleen moeten de telers worden geholpen, anders gaat er een hek omheen. Op dit moment verdient iedereen leuk aan de bloeiende velden, behalve de telers.”

Oproep vond gehoor

De oproep van de Noordwijkerhoutse bollenteler vond gehoor bij de aanwezige vertegenwoordigers van gemeenten, VVV’s en marketingorganisaties. Volgende week is een eerste gesprek gepland om te kijken of en hoe het probleem kan worden aangepakt.