2 april 2021 Meer nieuws

Bollenstreekgemeenten staan oproepen met lede ogen toe

Bollenstreekgemeenten staan met lege handen tegenover oproepen om naar de bloeiende bollenvelden te komen. Alleen als het rond de velden te druk wordt en 'de volksgezondheid in gevaar komt', kunnen ze ingrijpen door wegen en parkeerterreinen al dan niet tijdelijk af te sluiten.

Vier Pasen in de Bollenstreek. Waar vind je de mooiste bollenvelden. Met deze kreten worden toeristen ook in coronatijd via verschillende websites en social media naar de volop bloeiende velden in de Duin- en Bollenstreek gelokt. Op bollenstreek.nl bijvoorbeeld staat vermeld dat er gefietst en gewandeld kan worden, wordt gewezen op de verschillende tulpenattracties, waar auto’s geparkeerd kunnen worden en waar de mooiste velden bloeien.

Toeristen komen toch wel

Eigenaar Marco van Lingen ban bollenstreek.nl constateert dat de toeristen toch wel komen voor de kleurige velden. "Je ziet het bij het schaatsen en nu bij het voorjaar: mensen willen er even uit. We kunnen dus beter zorgen dat de bezoekersstroom wordt gespreid en dat mensen op een coronaproof manier kunnen genieten van de velden. Ik geef aan via mijn website en sociale media wat wél en wat niet kan."

'Niet ongastvrij'

Ook Noordwijk Marketing roept toeristen niet op om thuis te blijven. Volgens Nicole van Lieshout is dat een bewuste keuze. "We willen niet ongastvrij zijn als mensen toch komen. Tegelijkertijd roepen we mensen zeker niet op om wél te komen. Maar de bloemen bloeien toch en we sturen mensen niet keihard weg."

'Verbieden lukt niet'

Annika Versloot, campagneleider van de vorig jaar gehouden actie Enjoy the Flowers at Home, ziet het dilemma. Bezoekers die toch komen, ondernemers die wat willen verdienen en gemeenten die de veiligheid moeten handhaven. "De boodschap blijft toch om niet massaal te komen maar je wilt mensen ook niet wegjagen. Je zit echt op het snijvlak. We gaan zelf alle digitale uitingen weer bundelen zodat mensen thuis kunnen genieten van de velden. Maar iets verbieden lukt toch niet."

'Vrij ondernemerschap'

Dat laatste is ook het standpunt van de Bollenstreekgemeenten die zich opmaken voor een druk paasweekeinde. Zij zijn niet blij zijn met de reclame voor de bloeiende velden op allerlei digitale platformen. Woordvoerder van Hillegom, Lisse en Teylingen Cheyenne Vlottes: "Het is vrij ondernemerschap en we kunnen niets verbieden. Hopelijk gedragen mensen zich verantwoordelijk."

Veilig bezoeken

Ook Noordwijk constateert dat ze niets kunnen doen tegen digitale oproepen om naar de Bollenstreek te komen. "Daar vinden we ook niets van", aldus woordvoerder Ton van Heemst. Noordwijk houdt wel rekening met drukte tijdens de Paasdagen maar grijpt alleen in als het 'urgent en noodzakelijk' is. Van Heemst: "We zijn twaalf maanden verder sinds het begin van de pandemie en we zien dat mensen, jong en oud, ernaar snakken om even eropuit te gaan. We gaan dus niet op voorhand allemaal parkeerplekken afsluiten en mensen oproepen om niet te komen. Wel roepen we via onze partners op om op een veilige manier de velden te bezoeken - bij voorkeur op de fiets - en om drukte te vermijden."