1 oktober 2019 Meer nieuws

Bollensector ook present bij protest Malieveld

Bij het grote boerenprotest op het Malieveld in Den Haag vandaag zijn zeker ook bollenkwekers aangehaakt. Ze kwamen onder andere vanuit Texel, Noord-Holland, de Haarlemmermeer en de Duin- en Bollenstreek. In totaal schat de organisatie dat er ruim 10.000 demonstranten aanwezig waren en dat er zo'n 2.200 trekkers naar de hofstad toogden.

Vandaag uitten duizenden boeren en tuinders onder de actie #trotsopdeboer van organisatie Agractie hun verontwaardiging over het politieke debat dat over de rug van de sector wordt gevoerd. Boeren, kwekers en loonwerkers vroegen er om veel meer waardering voor hun bijdrage aan de maatschappij. Uitspraken vanuit de politiek zoals ‘de helft van de veestapel moet weg’, wakkerden het animo voor de actiebereidheid alleen maar aan.

'Waardering voor de sector is groot'

Heel Nederland weet sinds vandaag weer hoe belangrijk de landbouwsector is voor de voedselvoorziening, natuurbeheer en een groene leefomgeving. ‘De maatschappelijke waardering voor de sector is groot, het is zorgelijk dat dit zo vaak niet terug te horen is in het politieke debat’, zo stelt LTO Nederland op haar website. Boeren en tuinders protesteerden omdat zij door een kleine groep steeds maar weer worden weggezet als een probleem in plaats van een oplossing. LTO Nederland geeft aan de zorg en verontwaardiging te delen. ‘Te vaak is de maatschappelijke waardering voor onze sector het slachtoffer van stemmingmakerij om politiek gewin.’

Bollenkwekers mee met kolonne

Vanuit de bollensector reisden er zeker tientallen kwekers, loonwerkers en ZZP’ers naar het Malieveld in Den Haag af. Bollenkweker Frans van der Slot van het gelijknamige bedrijf uit Voorhout vertrok vanochtend vanuit zijn bedrijf met vier trekkers richting het Malieveld. Hij nam deel aan een grotere kolonne uit de Bollenstreek en de Haarlemmermeer die al voor zessen vanochtend vertrok.

Midden op het Malieveld

“Zo’n zes trekkers uit de Bollenstreek en dertig uit de Haarlemmermeer”, zegt Frans Van der Slot die op het Malieveld staat. Om 10 uur stonden zij midden op het veld in Den Haag. Volgens de kweker zijn er daarnaast ook nog zeker zo’n dertig kwekers en loonwerkers uit de Bollenstreek gekomen. “Zij kwamen voornamelijk met het openbaar vervoer, omdat ze anders bang waren er niet te kunnen komen.”

'Iedere agrarïer heeft redenen genoeg om erbij te zijn'

Van der Slot vervolgt: “Het protest is natuurlijk in eerste instantie ingestoken door veehouders, maar iedereen uit de agrarische sector heeft wel verschillende redenen om hierbij te zijn. Zo is de bollensector immers onderdeel van de landbouw en ook wij worden wars van allerlei regels.” Hij noemt als voorbeeld het gewasbeschermingsmiddelenbeleid. De kweker daarover: “We willen dat het beleid rondom gewasbeschermingsmiddelen is gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Niet op aannames en emotie. En dat hierover helderheid komt naar de burger.”

Bovenwettelijke eisen en stikstofproblematiek

Wat de kweker ook enorm tegen de borst stuit, is dat supermarkten steeds meer bovenwettelijke eisen stellen ‘omdat de consument daarom vraagt’. Daarnaast wordt momenteel zijn bedrijf Van der Slot Tulips direct in haar bedrijfsvoering geraakt door de stikstofproblematiek. Een vergunning voor een nieuwe kas voor de broeierij is op losse schroeven komen te staan. Hun nieuwbouw is gepland op zo’n 5 kilometer afstand van een Natura 2000-gebied. “Kortom, eigenlijk weet je als boer en kweker gewoon helemaal niet meer waar je aan toe bent", zo vat hij het samen. 

Een andere grote ergernis van de boeren en kwekers is dat door allerlei actiegroepen een foute beeldvorming ontstaat over de sector in de media en in de politiek. “En dat alles wat maar misgaat op het gebied van milieu, dat daar de landbouw voor verantwoordelijk wordt gehouden.”

'Loze woorden van politiek'

Van de politiek die aanwezig was bij de demonstratie heeft Van der Slot ‘niets nieuws gehoord’. Over de toespraak die minister Carola Schouten hield, is de bollenkweker zeker niet te spreken. Van der Slot: “Dat Schouten zegt dat onder haar gezag de veestapel niet wordt gehalveerd, zijn natuurlijk loze woorden en is een veel te rekbaar begrip. Ze moet zeggen dat onder haar gezag ‘er geen koe afgaat’.” De veeboeren zijn strijdlustig, zo merkt Van der Slot. “Als de boodschap niet bij de politiek aankomt, komen die over vier weken gewoon weer terug.”

Een mooi dagje uit

Volgens Van der Slot gaat het er op het Malieveld gemoedelijk en gezellig aan toe. “Hier gebeurt niet veel raars hoor. De boeren zijn het lekker met elkaar eens”, zegt hij vrolijk. Hij maakt er samen met een hoop demonstranten nog een mooi dagje van en wellicht nog een mooie avond. “Waarschijnlijk rijden we in de avondspits in een grote kolonne weer huiswaarts.”

Burger steunt de boer

Overigens blijkt dat de Nederlandse bevolking over het algemeen massaal achter het boerenprotest staat. Uit peilingen van onder meer Hart van Nederland, Telegraaf en Radio 1 blijkt dat 90% tot 95% van de Nederlanders de boeren en tuinders steunt in hun roep om wereldwijd voorop te mogen blijven lopen.

Verder gingen er vandaag veel filmpjes en foto's viraal over de actie. Bekijk hier een filmpje die werd gemaakt door een van de boeren die onderweg was naar Den Haag. De sfeer zat er in ieder geval goed in.