22 januari 2019 Meer nieuws

Bollenplatform wil dat Lisse ‘bloembollenboulevard’ aanpakt

Anthos en KAVB hebben namens het Sectorplatform Bloembollen begin januari een brief over de bloemenkramen langs de N208 gestuurd naar de gemeente Lisse. Het platform wil dat de gemeente regels opstelt voor de kraamhouders.

De deelnemende organisaties van het platform - Anthos, KAVB, CNB, Hobaho, BKD, Proeftuin Zwaagdijk en Wageningen UR - vinden dat de kwaliteit van de verkochte bollen altijd goed moet zijn en het gewenste bloeiresultaat moeten geven. Het platform heeft echter vastgesteld dat soortechtheid en bloeikracht van de bij de kramen aangeboden bollen te wensen overlaten. De belangrijkste oorzaak van de achterblijvende bloeiresultaten is dat de voorjaarsbloeiende bolgewassen buiten het seizoen worden aangeboden en dus te laat geplant kunnen worden door de consument.

Verbod

Het platform dringt er bij de gemeente op aan met de uitbaters bij de vergunningverlening afspraken te maken over de kwaliteit van de bollen en het toezicht daarop. In het uiterste geval zou de verkoop van bol- en knolgewassen langs de N208 geheel verboden moeten worden.

Over de ‘bloembollenboulevard’ bestaat al langer discussie. Lees hierover een eerder bericht op onze website.