2 augustus 2019 Meer nieuws

Bollenpakket tegen eikenprocessierups

JUB Holland heeft een bollenpakket samengesteld dat een bijdrage kan leveren bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Hierin zitten gele narcissen, krokussen, blauwe druifjes, anemonen, botanische tulpen en Chionodoxa.

JUB Holland en onderzoekster Sylvia Hellingman keken samen naar de samenstelling van het mengsel dat een goede voedselbron is voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Narcissen en tulpen vormen vroeg in het voorjaar een van de eerste voedingsbronnen voor natuurlijke bestrijders van eikenprocessierups, zo bleek uit onderzoek. Zo trekken gele narcissen de sluipwesp Carcelia iliaca aan en gaasvliegen komen af op blauwe druif. Het bollenmengsel kan verwilderen in tuinen en plantsoenen.

Als de bollen zijn uitgebloeid, moeten er nog voldoende bloemen en struiken bloeien als voedingsbron voor insecten. Daar zijn ook bepaalde bloemenmengsels voor te gebruiken. In die mengsels zitten bijvoorbeeld dovenetel, fluitekruid, kamperfoelie, duizendblad, witte en rode klaver.

Ruim 15 gemeenten hebben al aangegeven deze bollen rond eiken te gaan planten.