26 juli 2019 Meer nieuws

Bollenkwekers inventief tijdens warmte

Bollenkwekers moesten de afgelopen dagen zien te dealen met de hitte. Personeel stopte eerder, schuren kregen een plens water en bollenpellers namen een verfrissende duik in waterbassins.

De tropische temperaturen spelen de kwekerijen niet echt parten. De meeste bollen zijn al gerooid en het pelwerk dat nog moet gebeuren, kan soms nog wel even wachten. Maatschap Joling in Dwingelo zette woensdag een filmpje op Facebook. Met een hoogwerker werd op een provisorische manier de wanden van de schuur gekoeld om zo de tulpenbollen op de juiste temperatuur te houden.

Frisse duik

Bij Ruijter Bloembollen in Slootdorp stopten de bollenpellers voor het middaguur. Pellers Niek en Jitse namen een frisse duik in het koele regenwaterbassin. Ze maakten er zelfs met blauw zeil een mooi tentje naast zodat ze wat schaduw hadden. Twee tuinstoelen erbij, een drankje en met de radio aan is het er dan prima toeven.

Tulp geen last van warmte

Sam Ruijter: “Het gebeurt wel vaker dat we het bassin gebruiken om af te koelen. Het is heerlijk helder en fris water. Trouwens, in de winter nemen we ook vaak een duik.” Ruijter geeft aan dat de kwaliteit van de tulpenbollen niet lijdt onder de warmte. “Het G-stadium is nog niet zo ver. Maar krijgen we dit weer over twee weken, dan knijpen we ‘m met z’n allen.”

Het is volgens Ruijter soms wel een strijd om de hitte buiten de cellen te houden. "’s Nachts wordt er zoveel mogelijk buitenlucht binnengelaten en overdag wordt er minimaal ververst."

'Mogelijkheden voor andere toepassingen'

Op de Facebookpagina van Markhorst Bloembollen uit Burcht staat dat ze er donderdag 25 juli tijdens het oplossen van de meststof voor fertigatie er achter kwamen dat de temperatuur van de vloeistof zakte tot 0 graden. 'In deze warme tijd, schept dat weer mogelijkheden voor heel andere toepassingen!', zo is te lezen bij een paar proostende mensen met een flesje bier in de hand. Ook laat Markhorst weten dat hij van woensdag op donderdag in het holst van de nacht een gewasbeschermingsbehandeling heeft uitgevoerd om ervoor te zorgen dat dit gedaan werd onder zo gunstig mogelijke temperaturen.