6 juli 2021 Meer nieuws

‘Bollenjongens’ rukken op naar landelijke tv

De serie ‘Bollenjongens’ wordt volgend voorjaar landelijk uitgezonden bij NPO2. Dat gebeurt in het blok dat altijd wordt ingevuld door een regionale omroep en waarbij de programmering in handen is van omroep MAX. Het tijdstip wordt waarschijnlijk rond half 7 's avonds.

De tien oorspronkelijke afleveringen van ieder 22 minuten moeten 3 minuten worden ingekort voor de programmering op NPO2. Dat gaat presentator en programmamaker Johan Overdevest op zich nemen.

Uithangbord van de bollensector

Afgelopen zaterdag was de 'Grand finale' in het Koetshuis van Kasteel Keukenhof. Daar keken de Bollenjongens samen met hun familie en andere genodigden naar de laatste aflevering, die morgen, 7 juli, wordt uitgezonden op TV West. De serie Bollenjongens was vanaf woensdag 5 mei te zien op TV West en tien weken lang het uithangbord van de bollensector.

'Chemie was zó leuk'

De uitzendingen van de bollenjongens waren een succes. Overdevest schat in dat naar elke aflevering minimaal 100.000 mensen hebben gekeken, maar wat het werkelijke aantal bereikte mensen is, is lastig te zeggen. "Zelfs in het buitenland wordt er gretig naar gekeken. Ik ontvang complimenten en enthousiaste reacties over de serie." Hij geeft aan dat dat hij in zijn carrière als programmamaker nog nooit zo’n bijzondere productie heeft gemaakt. ”De chemie met de jongens was gewoon zó leuk. Ik ben er zo vol van wat we samen hebben gedaan en bereikt en hoe we de bollensector hebben neergezet.”

Fantaseren over vervolg

Het ruikt ook naar meer. Overdevest: “Je mag best weten, we fantaseren over een vervolg met elkaar. Zo wordt bijvoorbeeld het gros van de bollen geëxporteerd. Ook zijn er veel bollenondernemers in het buitenland actief. Wellicht kunnen we daar iets mee? Maar ik kan me ook voorstellen dat andere Greenports hun streek en de agrarische activiteiten daar ook in beeld willen brengen.”

Deal!

De elf bollenjongens overhandigden afgelopen zaterdag ook de ‘Bollenjongens Deal’ aan Kees van der Zwet, voorzitter van Greenport Duin- en Bollenstreek. In de deal staan vijf punten (zie afbeelding onder dit bericht) waaraan tot 2030 volgens hen moet worden gewerkt, aldus Eva van der Kwast, communicatiemedewerker van Greenport Duin- en Bollenstreek. “De jongens vinden dat er heel wat moet veranderen voor een goede toekomst van de sector. De deal is een soort belofte aan de sector."

Op de website over de serie bollenjongens is meer informatie te vinden over de bollenjongens en zijn alle afleveringen terug te kijken.

Fotobijschrift: V.l.n.r. Lucas van Haaster, Johan Overdevest (programmamaker), Ruben de Groot, Tim van Haaster, Mark Hulsebosch, Daan van Steijn, Stan Damen, Allan Visser, Frank Heemskerk, Bart Heemskerk, Carlo Ruigrok en Martijn van Haaster.

In Greenity nr. 97 staat een artikel met de bollenjongens. Deze editie verschijnt vrijdag 16 juli.