28 januari 2020 Meer nieuws

Bollenboeren gezocht voor Valentijnsdate

Ondernemers van bollenbedrijven worden uitgenodigd zich op te geven of zelf actief mee te doen met de actie #makeadate2020 van het initiatief Boeren van Nederland.

Twee jaar geleden nam een groep boeren ‘Boeren van Nederland’ het initiatief om boeren te stimuleren om op Valentijnsdag met iemand een ‘date’ te plannen. Zo wil men stimuleren dat boeren en tuinders in gesprek gaan met iemand buiten de eigen ‘boerenbubbel’. Maar ook andersom; de gewone burger die kan zich ook opgeven om in gesprek te gaan met een boer over een bepaald thema.

Begrip

Volgens Heleen Lansink, een van de initiatiefnemers van Boeren van Nederland, was de eerste actie die vooral via social media wordt uitgerold, al een succes. “Er vonden uiteindelijk 250 dates plaats.” En vorig jaar liep dat aantal op naar 450 dates. “We willen met de actie vooral bewerkstelligen dat boeren en tuinders op zoek gaan naar een date.” Dat kan met iedereen zijn; iemand uit de landelijke of lokale politiek of een kritische burger, een inkoper. “De gesprekken zijn vaak heel nuttig en verhelderend. Er ontstaat vaak begrip. Heel vaak komen de gesprekspartners erachter dat ze hetzelfde willen, maar dat alleen de weg er naartoe anders is.”

De bedoeling is dat boeren of tuinders voor of op Valentijnsdag (14 februari) een persoonlijke uitnodiging sturen naar iemand. Dit kan per app, mail of via sociale media. Op de website van Boeren van Nederland staat meer uitleg over de actie.

Dit jaar merkt Boeren van Nederland dat er meer animo is en dat de vraag naar dates ook al eerder op gang komt, vooral vanuit boeren zelf. “Alleen zitten er nog geen bloembollenbedrijven bij”, zo zegt Jeanet Brandsma die dit jaar de actie regelt en overziet. De bekendheid van de actie neemt wel toe en dat komt doordat organisaties zoals LTO Noord, Agrifirm, Team Agro Nederland, Aeres Hogeschool Dronten en het NAJK het promoten.

Hulp bij dating

Brandsma: “Het mooiste is natuurlijk als boeren zelf iemand uitnodigen en een match zoeken. Maar dat hoeft niet per se. We merken dat veel boeren en tuinders het een leuk initiatief vinden, maar het zelf lastig vinden een stap te zetten om iemand te vragen voor een date. Daarom biedt de site van Boeren van Nederland de mogelijkheid je op te geven voor een date. Wij als organisatie helpen dan door het verzoek neer te leggen bij degene met wie men in gesprek wil.”

Date-toolkit

De organisatie zet dit jaar ‘met alles wat er momenteel gebeurt in de agrarische sector en de maatschappij’ in op nóg meer dates en hoopt op afspraken die een blijvende impact hebben. Daartoe biedt de organisatie van #Makeadate20 extra ondersteuning in de vorm trainingen en een date-toolkit die handvaten biedt om een goed gesprek met elkaar te voeren.