12 november 2019 Meer nieuws

Bollenbedrijven in nieuwste Hillenraad-lijst

In de Hillenraad 100, de lijst met toonaangevende bedrijven in het tuinbouwcluster, staan verschillende bedrijven uit de bollensector. Tulpenbroeierij Wesselman Flowers is op plek 66 de hoogst genoteerde onderneming. Verder hebben onder andere Germaco, Proeftuin Zwaagdijk en Onings Holland deze top gehaald.

Wesselman Flowers spant de kroon. Dit bedrijf uit Roelofarendsveen, met een omzet van 33 miljoen euro, barst volgens de Hillenraad van de ambitie. De omzet groeit snel, maar het bedrijf wil meer. De Hillenraad geeft aan: “Zo wordt intensief gezocht naar mogelijkheden om voor- of achterwaarts in de keten te integreren, zodat de huidige prominente plek in die keten geborgd blijft. Misschien is samenwerking met gelijkgestemden in de tulpenmarkt nog een interessante optie." Het bedrijf acht schaalvergroting noodzakelijk om in de top van de tulpensector te blijven acteren. “De grote kracht van Wesselman is het eigen netwerk aan contacten met de grootschalige retail; de onderneming opereert dicht op de markt. De komende jaren worden consumentenkennis en 'customer intimacy' belangrijke speerpunten. De groei zit er flink in en die lijkt vooral te worden beperkt door het kunnen vinden van de juiste mensen", zo staat in het magazine Hillenraad 100.

Onings Holland plek 76

Onings Holland staat op plek 76. Het bedrijf draait een omzet van 47 miljoen. "Onings Holland is een traditioneel familiebedrijf dat behoort tot de wereldwijde top in lelies. Het blijft bovenop de laatste marktontwikkelingen zitten." Volgens Hillenraad gaat de exporteur wel met de tijd mee, maar loopt het bedrijf niet voorop. De schrijvers van Hillenraad zijn benieuwd of de volgende generatie bij Onings Holland de ruimte neemt om verdere vernieuwing in de keten door te voeren. “Vooralsnog wordt men hier niet warm of koud van een beetje volatiliteit.”

Proeftuin Zwaagdijk staat net een plekje lager, op plek 77, met een omzet van 6 miljoen. Het bedrijf is participant van het World Horti Center en trekt op met onderwijsinstellingen en innovatieve bedrijven uit de sector. Hillenraad vindt wel dat het private onderzoekscentrum zich nog vooral richt op de Nederlandse tuinbouw. Dat vindt de Hillenraad opmerkelijk. "Gegeven het feit dat de grootste kansen nu toch echt over de grens lijken te liggen en gegeven het feit dat Proeftuin Zwaagdijk in Seed Valley werkt met ondernemingen die wél over de hele wereld trekken."

'Germaco uiterst efficiënt en concurrerend'

Germaco, is een nieuwkomer in de top 100. Het bedrijf van de drie broers Gerard, Marc en Cees de Wit in Bovenkarspel trekt 120 miljoen tulpen in bloei en het teelt hiervoor op 220 hectare bollen. Het bedrijf levert aan de retail, heeft een omzet van 11 miljoen euro en 130 medewerkers. Volgens de omschrijving van de Hillenraad is Germaco uiterst efficiënt en concurrerend.

Van den Bos 'zet alle bollen op Freesia en Zantedeschia'

Van den Bos Flowerbulbs in Honselersdijk haalde nog net de top 100 en kreeg plek 95 toebedeeld. Volgens de Hillenraad sleutelt de onderneming flink aan haar marktpositie. Van den Bos Flowerbulbs heeft echter in Noord-Amerika last van de groeiende canabismarkt; een aantal kwekers stapt over op deze teelt. Het bedrijf zet nu in op andere kansen. ‘Alle bollen op Freesia en Zantedeschia’, is te lezen in het magazine van Hillenraad. Immers, lelie is tijdelijk in verschillende markten even uit de gratie. Van den Bos zet qua lelies nog vooral in op China, Colombia en Ecuador.

Zorgenkindje

Net iets onder Van den Bos, op plek 93, staat Royal van Zanten. Het bedrijf is leidend in bouvardia en alstroemeria. “De populariteit van bolbloemen als lelies is niet vanzelfsprekend.” De bolbloemen zoals lelies worden door de Hillenraad omschreven als 'het zorgenkindje van de onderneming'.

In de Hillenraad worden de bedrijven beoordeeld op strategie, groeipotentie, innovatie, organisatie, duurzaamheid en 'performance'. De plekken 1, 2 en 3 gingen naar toeleveranciers, respectievelijk kassenbouwer Kubo Group, Koppert Biological Systems en Royal Brinkman. De top 100 van Hillenraad werd 1 november bekendgemaakt in de Ridderzaal in Den Haag.

‘Woest aantrekkelijk’

Van den Bos Flowerbulbs was vorig jaar het enige bollenbedrijf dat een plaats wist te veroveren in de HillenraadSUB40. Dat was overigens een speciale editie van de Hillenraad100, met een top 40 van ‘woest aantrekkelijke bedrijven voor professionals van onder de veertig jaar’.